• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Birleşmiş Savaş Gücü

Birleşmiş Savaş Gücü

Aylarca süren ve Türkiye ABD ilişkilerini geren çekişmeler sonrasında Türk Hava Kuvvetleri DAİŞ hedeflerini vuruyor. Ankara´daki Dışişleri Bakanlığından cumartesi günü yapılan açıklamada, operasyonların ABD´nin öncülüğündeki ko

 

Marco Kauffmann Bossart

Ankara İlk Defa DAİŞ´e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçlerine Katıldı, Ancak Ankara´nın Önceliği Hâlâ Radikal Kürtler...

Aylarca süren ve Türkiye ABD ilişkilerini geren çekişmeler sonrasında Türk Hava Kuvvetleri cuma akşamından beri DAİŞ hedeflerini vuruyor. Ankara´daki Dışişleri Bakanlığından cumartesi günü yapılan açıklamada, operasyonların ABD´nin öncülüğündeki koalisyon güçleriyle görüşülerek yapıldığı bildiriliyor. Ankara, operasyona dair detaylı bilgi vermedi. Anadolu Ajansının haberine göre DAİŞ´in kontrolündeki Halep bölgesi bombalandı. Kendini halife olarak açıklayan Ebubekir el Bagdadi´nin birlikleri geçen hafta Kuzey Suriye´de beş köyü kontrolleri altına almayı başarmıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin verdiği bilgilere göre de DAİŞ, Türkiye sınırına yaklaştı.

Tehdit İç Bölgede

20 Temmuz´da 30´dan fazla kişinin ölümüne neden olan Suruç´taki saldırı ve sınır muhafızlarına açılan ateş sonucu Ankara, Amerika´nın İncirlik Hava Üssünü kullanmasına müsaade etmişti. Türkiye ayrıca kendi başına bazı DAİŞ hedeflerini vurmuştu. Ancak TSK daha çok, barış sürecinin iptal edilmesinden sonra Türk Devleti temsilcilerine karşı savaşını yeniden başlatan yasaklı Kürdistan İşçi Partisini (PKK) dağıtmaya odaklanmıştı.

Ankara´nın DAİŞ´ten çok PKK´ya odaklanması, NATO ortaklarının arasını iyice germişti. Rahatsızlık iki hafta önce ABD Savunma Bakanı Ashton Carter´ın sert eleştirisiyle iyice açığa çıktı.

Mültecilerin İadesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye topraklarında mültecilerin geri dönebileceği güvenli bir bölge oluşturulmasını savundu. Komşuda iç savaş çıkmasından bu yana yaklaşık iki milyon insan Türkiye´ye sığındı. Orta Avrupa´ya gelen mülteci akını bu rakamı büyük bir olasılıkla daha da artırdı çünkü gittikçe daha çok Suriyeli ülkesini terk ediyor. Ancak “DAİŞ´siz koridor” ile birlikte uçuşa yasak bölge planı kuşkuyla karşılanıyor. Askerî uzmanlar, ABD ve Türkiye´nin ortak olarak eğittikleri isyancıların bu mücadeleyi verebilmelerine şüpheyle bakıyor. (İsviçre, Neue Zürcher Zeitung - 31 Ağustos 2015)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor