10358,46%0,26
40,17% 0,22
47,03% 0,04
4335,84% 1,23
6897,23% 0,94
Suudi kraliyetinin petrol üretimini artırıp fiyatları rekor düzeyde düşürmesini değerlendiren Bloomberg yazarı David Fickling, petrodolar imparatorluğunun düşüşünün ufukta gözüktüğü, sadece birkaç ay sonra ´akla hayale gelmez´ bir krizle karşılaşabileceği analizini yaptı.
ABD merkezli ekonomi haber sitesi Bloomberg´in yazarı David Fickling, Basra Körfezi´ndeki monarşilerin bir zamanlar petrol zenginliklerinin sefasını sürdüklerini, ancak Suudi Arabistan ile komşularının yakın zamanda ciddi mali sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.
Bloomberg´deki yazısında son dönemde petrol piyasasında yaşanan fiyat savaşlarına mercek tutan Fickling, mevcut savaşın Körfez ülkelerindeki sürdürülebilir olmayan ekonomilerin ağır faturalarla karşılaşma süresini hızlandıracağını vurguladı.
´Mevcut para ancak 2034 yılına kadar yetecek´
IMF´nin verilerine göre Basra Körfezi´nde yer alan Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman´ın mali varlıklarının 2014-2018 yıllarında ciddi şekilde azaldığına dikkat çeken Fickling, şu değerlendirmeleri yaptı:
'Söz konusu 4 yılda bu 6 monarşinin varlıkları yaklaşık yarım trilyon dolar azalarak 2 trilyon dolara geriledi. Petrole talepte zirvenin en erken 2040´ta gerçekleşeceğini düşünürsek, IMF uzmanlarına göre mevcut para ancak 2034 yılına kadar yetecek. Ancak petrolün varil fiyatı 20 dolar olursa, varlıklar daha hızlı tükenecek ve bu ülkelerin kasaları 2027´de boşalacak.'
´Riyad, sabit dolar kuru politikasında vazgeçmek zorunda kalabilir´
Yine IMF´nin verilerine göre petrol fiyatının 50-55 dolar bandında olması halinde, Riyad´ın altın rezervlerinin 2024 yılında 5 aylık ithalat giderleriyle hemen hemen aynı seviyeye geleceğini kaydeden Fickling, 'Bu son derece endişe verici bir perspektif. Zira sadece birkaç ay sonra Suudi Arabistan ´akla hayale gelmez´ bir krize girebilir ve Riyad, sabit dolar kuru politikasında vazgeçmek zorunda kalabilir' öngörüsünde bulundu.
´Gelecek nesiller bu zenginlikleri hiçbir zaman göremeyecek´
Basra Körfezi´ndeki monarşilerin bütçe dengesini sağlamak için yüksek petrol fiyatlarına ihtiyaçlarına olduğu görüşünü aktaran Fickling, şu çıkarımı yaptı:
'Bölgedeki monarşiler, yaklaşık son 50 yıl boyunca zenginlik dalgasının sefasını sürdüler ancak her dalga en nihayetinde sona erer. Gelecek nesiller, bugün Körfez ülkelerinin sahip oldukları zenginlikleri hiçbir zaman göremeyecek.'