Tarih: 10.12.2016 08:48

BM Genel Kurulu Suriye´ye Acil İnsani Yardım Kararı Aldı

Facebook Twitter Linked-in

 

İspanya, Yeni Zelanda ve Mısır, tarafından verilen Halep´te bir haftalık ateşkes ilanı kararının geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nde Rusya ve Çin tarafından veto edilmesinin ardından, konseyde tavsiye niteliğinde benzer bir karar tasarısı BM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanada tarafından bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´na sunulan, Suriye´de ateşkesin sağlanması ve insani yardımların acilen ulaştırılması konularındaki karar tasarısı üye ülkelerin büyük bir çoğunluğunun desteğini aldı.

193 Birleşmiş Milletler üyesi devleti kapsayan evrensel organ olan BM Genel Kurulu, başta Halep olmak üzere Suriye´de sivillere yönelik tüm saldırıların acilen sona erdirilmesini talep edildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda oy çoğunluğuyla kabul edilen tasarıda Suriye´de şiddetin tırmanışı ve sivillerin yaşadığı drama dünya ülkelerinin duyduğu öfke ifade edildi.

Genel Kurul, Rusya´nın Güvenlik Konseyi´ni 6 kez, Çin´in de 5 kez vetolarıyla kilitlenmesinin ardından Kanada´nın sunduğu tasarıyı 122 oyla kabul etti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan oylamada, 13 ülke hayır, 36 ülke ise çekimser oy kullandı.

‘Siviller kuşatma altında´

Kanada tarafından verilen ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen tasarıda, Suriye´de karadan ve havadan bombardıman, kimyasal, diğer yasaklanmış silahların kullanımı nedeniyle çaresizlik, kuşatma altında olan sivillere uluslararası insani yardımın yapılamamasının uluslararası insan hakları yasalarının kapsamlı bir şekilde ihlal etmek olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin bu durumdan dolayı üzüntü ve kızgınlıkları dile getirildi. Sivillerin kuşatma ve saldırılara maruz kalması uluslararası bir insan hakları ihlalidir denildi.

‘Kilitlenen Güvenlik Konseyi´ne uyarı´

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda alınan karar, ‘Güvenlik Konseyi´ kararı gibi bağlayıcı olmasa da 193 üyeli uluslararası kuruma üye ülkelerin Suriye´de insani yardımın ve ateşkesin sağlanması için kararlığının bir göstergesi ve Güvenlik Konseyi´ne bir uyarı olarak değerlendirildi.

Amerika´nın Sesi´nin Birleşmiş Milletler diplomatik kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre: Kanada tarafından sunulan önergenin BM Genel Kurulu´nda kabul edilmesi, bir süredir Güvenlik Konseyi´nde ateşkesin sağlanması ve insani yardımın ulaştırılması gibi kararlara karşı çıkan Rusya ve Çin´e karşı üye ülkelerin ciddi bir uyarısı olarak yorumlandı.

‘Halep´te yüz bin sivil etkilendi´

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR) Halep´te devam eden çatışmalar nedeniyle en yüz bin sivilin etkilendiğini belirtmişti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ayrıca 30 bin sivilin de Halep´ten Suriye güçleri tarafından ağır bir şekilde bombalanan bölgeden ayrıldığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nde geçtiğimiz hafta yapılan ve Halep´te yedi günlük ateşkes öngören tasarıyı daimi üye ülkeler olan Rusya ve Çin´in veto etmiş, Venezüella da ret oyu vermiş Angola ise çekimser kalmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —