Tarih: 14.12.2021 15:10

BM: Kutupların Sıcaklığında Korkutan Gelişmeler Kaydedildi.

Facebook Twitter Linked-in

 

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Salı günü, geçen yıl 20 Haziran´da Sibirya´nın Verkhoyansk kasabasında bildirilen rekoru doğruladı.

Sıcaklık, bölgenin Haziran ayı için günlük ortalama maksimum değerinden 18 derece daha yüksekti.

Bir BM kuruluşu olan DMÖ, aşırı sıcaklığın 'Akdeniz´e Kuzey Kutbu´ndan daha çok yakıştığını' söyledi.

Ajans, Kuzey Kutup Dairesi´ni aşırı hava raporları arşivine ilk kez dahil etti.

DMÖ, 38C sıcaklığının ' olağanüstü ve uzun süreli bir Sibirya sıcak dalgası ' sırasında bir meteoroloji istasyonunda ölçüldüğünü söyledi .

Geçen yıl bölgede yaşanan aşırı sıcaklık, orman yangınlarının yayılmasına katkıda bulundu ve bu yangınlar, Rusya´nın kuzeyindeki ormanları ve turbalıkları süpürerek rekor miktarda karbon saldı.

Yaz aylarında nispeten yaygın olmakla birlikte, yüksek sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar yangınları alışılmadık derecede şiddetli hale getirdi.

DMÖ, Sibirya´daki yüksek sıcaklıkların 'büyük deniz buzu kaybına' yol açtığını ve 2020´de kaydedilen en sıcak üç yıldan biri olarak önemli bir rol oynadığını söyledi.

Ajans, Kuzey Kutup Dairesi´ni bölgedeki yüksek sıcaklıklar için yeni bir kategori altında Dünya Hava ve İklim Aşırıları arşivine eklediğini söyledi.

Bu, bilim insanlarını endişelendiriyor çünkü permafrost çözülürken, daha önce yer altında kilitli olan karbondioksit ve metan salınıyor.

Bu sera gazları, pozitif geri besleme olarak bilinen bir kısır döngüde, permafrost´un daha fazla ısınmasına ve daha fazla çözülmesine neden olabilir.

Daha yüksek sıcaklıklar ayrıca Kuzey Kutbu´ndaki kara buzunun daha hızlı erimesine neden olarak, deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduğu okyanusa daha fazla akmasına neden olur.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —