Tarih: 20.04.2017 08:45

‘BM mahkemesinin Kırım kararında Kırım Tatarlarının görüşü dikkate alınmadı´

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Federasyonu´na bağlı Kırım Cumhuriyeti´nin parlamento başkan yardımcısı Remzi İlyasov, BM Uluslararası Mahkeme´nin Kırım´daki ırk ayrımıyla ilgili kararında Kırım Tatarların görüşünün dikkate alınmadığını belirtti.

Sputnik´e konuşan İlyasov, “BM mahkemesinin, ana yurdunda yaşayan Kırım Tatar halkının görüşünü almadan sübjektif faktörler temelinde karar aldığından dolayı üzgünüz. Kimse bu halktan, böyle bir lideri olan meclise ihtiyaç duyup duymadığını sormadı. Herhangi bir kurumun gerekli olup olmadığına uluslararası örgütler değil halkın kendisi karar veriyor” dedi. 

Aynı zamanda ‘Kırım´ hareketinin lideri olan İlyasov, ‘Meclisin´, Rusya´ya bağlandıktan sonra yarımadayı terk eden ve Kırım Tatarları dahil tüm halka yönelik saldırgan ve düşmanca tavır sergileyen liderleri tarafından gözden düşürüldüğünü kaydetti.

Kimsenin Kırım Tatarlarına yarımadada mevcut mevzuat kapsamında kendi sosyal yapıları oluşturmasını yasaklamadığını kaydeden İlyasov, “Kırım´da onlarca sivil toplum örgütü ve yüzlerce dini örgüt faaliyet gösteriyor” diye konuştu. 

BM Uluslararası Mahkemesi´nin kararında, Rusya´nın, Kırım Tatarlarının ‘Meclis´ dahil yönetim kurumlarını koruma imkanına yönelik kısıtlamalardan vazgeçmesi ve Ukraynaca eğitimi garanti etmesi gerektiği ifade edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —