Tarih: 11.09.2017 11:37

BMGK´daki toplantı öncesi Kuzey Kore: Önlemlerimiz ABD´ye tarihindeki en büyük acıyı yaşatacak

Facebook Twitter Linked-in

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nde (BMGK) ABD öncülüğünde, Kuzey Kore´ye uygulanacak yeni yaptırımlar hakkında bugün yapılacak oylama öncesi, Pyongyang´dan ABD´ye uyarı geldi. 

Kuzey Kore 3 Eylül´de hidrojen bombası denemesi yaptığını duyurmuş, bu ülkenin 6. nükleer denemesi olmuştu.

Oylama öncesi Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´un hidrojen bombası denemesine katkı yapan nükleer bilimciler ve mühendisler için cumartesi günü yapıldığı belirtilen kutlamaya katıldığını gösteren fotoğraflar yayınladı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, 3 Eylül´deki hidrojen bombası denemesine katkı yapan nükleer bilimciler ve mühendisler için yapılan kutlamaya katıldı

´KUZEY KORE ABD´NİN BEDEL ÖDEYECEĞİNİ GARANTİ EDECEK´

KCNA´nın aktardığına göre Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü  de hidrojen bombası denemesinin ´yasal meşru müdaafa önlemi´ olduğunu savunarak ABD´yi Pyongyang´a karşı yeni yaptırımlar getirmek amacıyla, BMGK´yı manipüle etmek için ´çılgına dönmekle´ suçladı.

Adı açıklanmayan sözcü ' ABD nihayet yasa dışı ve adil olmayan sert yaptırımlar tasarısını uydurdu. Kuzey Kore, ABD´nin bedel ödeyeceğini garanti edecek' dedi.

´ DÜNYA, ABD´Lİ GANGSTERLERİ NASIL EHLİLLEŞTİRECEĞİMİZE ŞAHİT EDECEK´

´Kuzey Kore´nin alacağı yeni önlemler ABD´nin tarihindeki en büyük acıyı ve ızdırabı yaşamasına neden olacak' diyen sözcü, 'Dünya, Kuzey Kore´nin ABD´li gangsterleri tahayyül ettiklerinden daha sert bir dizi eylem ile nasıl ehlilleştireceğine şahit olacak' ifadelerini kullandı.

RUSYA VE ÇİN´İN İTİRAZLARI SONUCU ABD TASARIYI ´YUMUŞATTI´

ABD konu hakkındaki ilk karar taslağında BMGK´dan Kuzey Kore´ye petrol ambargosu uygulamasını, tekstil ürünlerinin ithalatını durdurmasını ve Kim Jong un´a mali yaptırım ve seyahat yasağı getirmesini istiyordu. 

Ancak Reuters haber ajansı diplomatik kaynaklara dayandırarak, BMGK´da veto hakkı olan Çin ve Rusya´nın itirazları sonucu ABD´nin taslağı yumuşattığını açıkladı.

Buna göre yeni taslakta Kim Jong un´un kara listeye eklenmesi talebi yer almıyor. 

PETROL AMBARGOSUNUN AŞAMALI YAPILMASI TEKLİF EDİLECEK

Tekstil ürünlerinin ithaline yasak talebi geçerliliğini koruruken, petrol ambargosunun ´aşamalı olarak yapılması´ teklif ediliyor.

Ayrıca Kuzey Koreli işçilerin ve şüpheli malzeme taşıdığı belirtilen kargo gemilerinin BM tarafından aranması konusunda da bazı tavizler verildiği belirtildi.

Kuzey Kore´ye yönelik yeni yaptırımların kabul edilmesi için BMGK´nın 9 üyesinin onayı ve 5 daimi üyenin (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa) tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —