BM´nin Sarı Yeleklere karşı aşırı güç kullanımının soruşturulması talebi Fransız hükümetini kızdırdı
Fransa´da Sarı Yelekler protestolarında biber gazı kapsülünün isabet etmesi sonucu 1 kişinin ölmesi, 5 kişinin elinin kopması, 21 kişinin gözünü kaybetmesi karşısında ´polisin aşırı güç kullanımı´ tespitini yapan BM, hükümette
Fransa´da Sarı Yelekler protestolarında biber gazı kapsülünün isabet etmesi sonucu 1 kişinin ölmesi, 5 kişinin elinin kopması, 21 kişinin gözünü kaybetmesi karşısında ´polisin aşırı güç kullanımı´ tespitini yapan BM, hükümetten eksiksiz soruşturma talep etti. Başbakanı Philippe, 'Olayları aydınlatmak için BM´yi beklemedik' diye çıkıştı.
Fransa´da Sarı Yelekler protestolarına polis müdahalesinin 2000´den fazla kişiyi yaralaması ve onlarcasını kör bırakması ya da sakatlaması karşısında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet harekete geçti.
Pinochet diktatörlüğü döneminde işkence görmüş eski Şili Devlet Başkanı Bachelet, Fransa hükümetinden, aşırı güç kullanımı bildirilen vakaların tümüne eksiksiz, tam soruşturma açılmasını talep etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un başlattığı ulusal tartışma sürecine ulusal diyaloğun eşlik etmesi çağrısı yapan solcu kadın yetkili, Sarı Yeleklerin eşitsizlik ve kötüleşen ekonomik toplumsal şartlarla mücadele ettiklerinin, bu yolda Macron yönetiminden saygılı diyalog talep ettiklerinin, ama buna karşın devletin aşırı güç kullanımına uğradıklarının altını çizdi.
Protestolar genelde polis müdahalesiyle şiddet olaylarına dönüştüğünden, üç ayı geçen bu süreçte 1000´den fazla polis de yaralandı.
Ancak protestoculara aşırı güç kullanmaktan bugüne dek tek bir polis memuruna disiplin cezası bile verilmedi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri´nin bu dokunulmazlığa tam soruşturma talebiyle meydan okumasına Fransız hükümeti tepki gösterdi.
İlkin Hükümet Sözcüsü Benjamin Grievaux, Bachelet´in soruşturma talebini şaşırtıcı bulduğunu söyledi.
Grievaux, 'Bu konuda her zaman çok net olduk. Ne zaman gerek olduysa soruşturma açılmıştır. Bizi asıl şaşırtan listede protestolarda ölümlerin meydana geldiği Venezüella ile Haiti´nin arasına yerleştirilmiş olmamız' dedi.
Ardından Başbakanı Edouard Philippe, 'Olayları aydınlatmak için BM´yi beklemedik' diye çıkıştı.
Fransa´nın hukuk devleti olduğunu ve şikayette bulunulduğunda gereğinin yapıldığını söyleyen Philippe, Bachelet´e gösterilerde polise karşı uygulanan şiddetin de anlatılması gerektiğini savundu.
Mediapart internet sitesinin haberine göre, eylemlerde 1 kişi biber gazı kapsülünün isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti, 5 kişinin eli koptu, 21 kişi gözünü kaybetti, 204 kişi başından, 13 kişi elinden, 41 kişi gövdesinden, 68 kişi bacaklarından ve 16 kişi belinden yaralandı.
İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez, Ulusal Polis Soruşturma Birimince polisin sarı yeleklilerin gösterilerinde şiddet uyguladığı şüphesiyle 140 soruşturma başlatıldığını söylemişti.
17 Kasım 2018´den bu yana devam eden Sarı Yelekler protestolarında, hükümetin paylaştığı rakamlara göre, şimdiye kadar 11 kişi hayatını kaybetti, 2 binden fazla kişi yaralandı, 8 bin 400´den fazla kişi gözaltına alındı ve 1796´den fazla kişi hapis cezasına çarptırıldı.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
