Tarih: 22.02.2021 09:31

Boeing´den dünya genelinde uçak indirme talebi: Gerekli incelemeler yapılana kadar uçmaması gerekiyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Boeing, United Airlines´a ait bir Boeing 777´nin motorunun Denver´da havadayken alev almasının ardından dünya genelinde bu uçaklardan 120´den fazlasının indirilmesini talep etti.

Boeing, Denver´da motoru bozulup acil iniş yapan uçakla aynı motoru kullanan uçakların gerekli incelemeler yapılana kadar uçmaması gerektiğini söyledi.

328 numaralı uçuş pazar günü 10 mürettebatı ve 231 yolcusuyla Denver Uluslararası Havalimanı´ndan Honolulu´ya uçuyordu. Uçak havalandıktan kısa süre sonra motoru bozuldu ve alev aldı. Broomfield polisi, uçağın motorundan kasabaya düşen parçaların fotoğraflarını paylaştı.

United Airlindes, filosunda aktif görevde bulunan 24 Boeing 777´yi de geçici olarak yere indirdiğini bildirdi. Japonya havacılık denetleme kurumu da ülkede Pratt & Whitney PW4000 motorlu Boeing 777 kullanan havayollarının bu uçağı uçurmayı durdurmasını emretti. Japon ANA´da bu uçaklardan 19, JAL´da ise 13 tane olduğu belirtildi.

Güney Kore, Boeing 777´leri kargo uçağı olarak da kullanıyor. Ülkenin ulaştırma bakanlığı anlık olarak hiçbir önlem almayacaklarını ancak üretici firma Boeing ve denetim kuruluşlarıyla görüşeceklerini, aynı zamanda bu uçakların Japonya´ya uçurulmayacağını duyurdu.

Boeing, Koronavirüs pandemisi nedeniyle uçuşlara taleplerin azaldığı günlerde 69 Pratt & Whitney PW4000 motorlu Boeing 777´nin kullanıldığını, 59´unun ise hangarlarda bulunduğunu ifade etti. Uçak üreticisi, incelemeler bitene kadar bu uçakların uçurulmamasını tavsiye etti.

ABD Federal Havacılık Yönetimi, pazar akşamı Demver´da kaza yapan uçağa benzeyen uçakların incelenmesini talep etti.

2018 ve 2019´da iki kaza yaptıktan sonra Boeing´in ürettiği bir başka uçak olan Boeing Max tipi yolcu uçakları dünya genelinde yere indirilmişti. Kısa süre önce bu uçakların Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği´nde uçmasına izin verildi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —