Tarih: 14.06.2017 12:46

Bölge Ülkeleri Bizim İçin Çok Önemli

Facebook Twitter Linked-in

 

El Arabiya

El Arabiya Televizyonuna telefonla bağlanan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülkesinin Katar ile ilişkisini kesen Suudi Arabistan ve diğer bazı ülkelerin kral ve liderleriyle temaslarında, Ramazan ayı bitmeden aradaki bakış açılarının yakınlaştırılmasına yönelik çaba harcadığını söyledi. Çavuşoğlu, Erdoğan´ın sözlerinin Suudi Arabistan´a yönelik olduğu yönündeki söylemleri kesin bir dille reddetti ve sadece Kral Selman´ın bizatihi bu krizi sonlandırabilecek tek kişi olduğunu vurguladı.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU (Türkiye Dışişleri Bakanı): Bildiğiniz gibi bütün bölge ülkeleri bizim için çok önemli ve bize eşit mesafede kardeş ülkelerdir. Söz konusu krizin en kısa zamanda çözülmesi için elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya devam edeceğiz zira Ramazan ayı bitmeden aradaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için çabalarımız sürecek. Taraflar arasındaki uzlaşmaya engel teşkil eden sorunlarla ilgili çözüm önerilerine ilişkin mesajları iletmeye çalışacağım. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, asla Suudi Arabistan´ı veya Suudi Arabistan´ın herhangi bir yetkilisini hedef almamıştır. Suudi Arabistan´ın hiçbir şahsiyetinin ismini dile getirmemiş olup “İki Mescidi Haram Hizmetkârına” ayrıca büyük bir saygı göstermektedir. Nitekim Cumhurbaşkanımız söz konusu krizi çözebilecek tek şahsiyetin Kral Selman olduğunu defaten söylemiştir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanımız, asla Suudi Arabistan´ı veya bir başka ülkeyi hedef almadı ve ona bir eleştiri yöneltmedi. Zira Cumhurbaşkanımız, düşüncelerini ve bakış açılarını açık bir şekilde söyleyerek, Türkiye´nin askıdaki sorunun çözümü konusundaki çözüm arayışlarını dile getirmiştir.

Katar krizinin sonlandırılması için ortaya konan siyasi ve diplomatik çabalar çok yönlü olarak devam ediyor. Ancak Katar, hiçbirini olumlu olarak değerlendirebilmiş değil veya en azından şimdiye kadar öyle görünüyor. Bu çabalardan en önemlisi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun Katar Emiri ile bir araya gelmesidir. Çavuşoğlu, bakış açılarını yakınlaştırmak üzere rotasını Doha´dan sonra Suudi Arabistan´a çevirebilir. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan krizle ilgili çözüm çabalarını Katar ve Fransa liderleriyle yapacağı görüşmelerle sürdürecek. Erdoğan´ın ayrıca söz konusu krizi konuşmak için ABD Başkanı Donald Trump ile de görüşmesi muhtemel. ABD Dışişleri Bakanlığı, Sözcüsü vasıtasıyla Katar krizinin çözümü konusundaki ümitlerini dile getirmiş ve en kötü günlerin geride kaldığını açıklamıştır. Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri Washington Büyükelçisi Yusuf el Uteybe, Katar ile ilişkisini kesen ülkelerin Katar´a yönelik taleplerine ilişkin bir listeyi ABD´ye sunacaklarını bildirmiş ve Doha´nın siyasetlerini değiştirmemesi durumunda daha fazla yaptırıma maruz kalacağını açıklamıştı. Bütün bu gelişmeler sürerken Kuveyt Emiri´nin arabuluculuk çabaları sürüyor.(Birleşik Arap Emirlikleri-14 Haziran 2017)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —