`Bölgedeki İstikrarsızlık Türkiye’yi Etkiliyor`

`Bölgedeki İstikrarsızlık Türkiye’yi Etkiliyor`

Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Türk hükümeti bölgede olup bitenlerin Arap dünyasını kendisine daha da yakınlaştıracağını sanıyordu. Ankara bölgede önemli bir rol, belki de liderlik rolü üstlenmeyi istedi. Türk liderler ve bir nebz

Tunus’ta başlayan ve tüm Arap dünyasını büyük bir hızla saran demokrasi yanlısı ayaklanmaların üzerinden neredeyse üç yıl geçti. Ayaklanmalar kimi ülkelerde eski diktatörlükleri yıktı, kimi ülkelerse kazananı belli olmayan iç savaşlara sürüklendi. American Üniversitesi’nden Lübnan asıllı Profesör Edmund Ghareeb’e göre bölgedeki istikrarsızlık Türkiye’yi de yakından etkiliyor.

Bölgedeki demokratik değişim talebi beklenen hızda gelişmedi, beklenen sonucu da vermedi. Tunus’ta iktidar partisi muhalefetin ve kamuoyunun baskısıyla istifaya zorlanırken, Libya’da Kaddafi rejimi sonrası kurulan yeni devlet, ülkede denetimi hala sağlayamadı. Mısır’da seçimle işbaşına gelen hükümet askeri darbeyle devrildi, halk bölündü. Yemen’de 30 yıllık devlet başkanının ülkeyi terk etmesine rağmen istikrar gelmedi. 2 buçuk yıldır iç savaşın devam ettiği Suriye’yse kan gölüne döndü, ülke birçok bölgesel ve ideolojik gücün savaş alanı haline geldi. Beklentileri karşılanmayan yalnızca bölge halkı olmadı, aynı zamanda bölgede model ülke olması umulan, bu ülkelere demokratik geçiş sürecinde liderlik yapmayı amaçlayan Türkiye de arzuladığı sonucu bulamadı.

Profesör Ghareeb bu konuda şöyle bir değerlendirme yapıyor:

“Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Türk hükümeti bölgede olup bitenlerin Arap dünyasını kendisine daha da yakınlaştıracağını sanıyordu. Ankara bölgede önemli bir rol, belki de liderlik rolü üstlenmeyi istedi. Türk liderler ve bir nebze de medya, Türkiye’nin demokratik, laik, Müslüman ve ılımlı bir İslamcı parti tarafından yönetilen bir ülke olarak çevresine örnek olabileceğini düşündü. Türkiye’nin dostları da, özellikle Amerika bu beklenti içindeydi. Ilımlı bir Müslüman güç olarak Türkiye’nin bölgede liderlik rolü üstlenmesi umuluyordu. Bunu Beyaz Saray’dan gelen açıklamalarda gördük. Başbakan Erdoğan Başkan Obama’nın en yakın müttefiklerinden biri oldu. Türkiye’nin liderlik rolüyle yalnızca Arap dünyasıyla kendi ilişkilerini değil, aynı zamanda Batı’yla, Amerika’yla Arap dünyası arasındaki ilişkileri de güçlendirmesi umuluyordu.”

Washington’daki American Üniversitesi profesörlerinden, Ortadoğu tarihi ve siyaseti araştırmacısı Edmund Ghareeb, Türkiye’yi de yakından gözlemleyen bir uzman. Profesör görüşlerini şöyle açıklıyor:

“Son gelişmeler herkesin umduğu gibi olmadı. Türk hükümeti bölgedeki İslamcı hareketlere ve hükümetlere, örneğin Tunus’ta Ennahda hareketine yakın durdu. Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin devrilmesini eleştirdi. Bunun üzerine Mısır, Ankara büyükelçisini geri çağırdı. İlişkilerde büyük gerginlik yaşandı. Bu da Türkiye’nin bölgedeki konumunu, belki de iç politikasını etkileyecek.”

Profesör Edmund Ghareeb’e göre Türkiye, Arap ülkelerinde hala popüler. Arap halkları, kültürel ve tarihi anlamda Türkiye’ye yakınlık hissediyor. Bununla birlikte Lübnanlı profesöre göre, Türkiye bölge ülkelerinde yaşanan sosyal ve siyasi değişimden muaf değil:

“Türkiye gelişmelerden muaf mı? Birçok açıdan değil. Bazı Türkler kendilerini Avrupalı, bazıları Ortadoğulu olarak görüyor. Geçmişte bir Türk gazeteci arkadaşım bana Türkiye’nin en büyük sorununun, ‘siyahlar ve beyazlar’ arasında yaşandığını söylemiş ve beni çok şaşırtmıştı. Arkadaşım, kendisini Avrupalı ve laik hissedenlerle Ortadoğulu ve Müslüman hissedenler arasında büyük bir uçurum olduğunu söyledi. Bu açıdan bakarsak, Türkiye hem etnik ve dini yapısından, hem de laik yapısından dolayı diğer Ortadoğu ülkelerinden farklı sayılmaz. Son birkaç aydır Türkiye’deki laik ve liberal kesimle Adalet ve Kalkınma Partisi yandaşları arasında bir gerginlik var. Bunun bir örneğini Gezi Parkı olaylarında gördük. Birkaç yüz kişi hükümetin ağaçları kesmesini, parkta eski Osmanlı kışlasının yapılmasını ve belki de bir cami yapılmasını protesto etti. Ama polis hızla müdahale etti ve aşırı güç kullanarak göstericileri dağıttı. Bunlar önemli izler bıraktı.”

American Üniversitesi profesörü Edmund Ghareeb, Arap Baharı olaylarının Türkiye’de Kürt sorunu üzerinde doğrudan etkisi olacağını savunsa da Türk hükümetinin bunu erken fark ettiğine dikkati çekiyor: “Son bir iki yılda çözüm yönünde çabalar olsa da Türkiye’de Kürt sorununun hala devam ettiğini görüyoruz. Soruna çözüm çabaları aslında eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal zamanında başlamıştı. Ancak bölgedeki yeni gelişmeler ışığında mevcut Türk hükümeti sorunu çözme yönünde daha kararlı adımlar attı. Belki hükümet nezdinde küçük partilerin Meclis’e girmesini daha kolaylaştırıcı girişimler var. Onun dışında Kürtçe’nin özel okullarda okutulması, bazı il ve ilçelere eski Kürtçe adlarının iade edilmesi gibi çabalar var. Bu çabalar Türkiye’deki Kürtler tarafından memnunlukla karşılansa da yine de yeterli bulunmuyor. Hala iki önemli talepleri var: Biri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması, diğeri de bir kısmı gazeteci olan binlerce KCK üyesinin cezaevinden çıkarılması yönünde. Bu da gerginliğin sürmesine neden oluyor.”

Edmund Ghareeb, komşu Suriye’de iki buçuk yıldır yaşanan iç savaşın da Türkiye’nin iç siyasetini yakından etkilediğini söylüyor:

“Türkiye Suriye sınırındaki çatışmalardan da etkileniyor. Suriyeli Kürtler bölgeye sonradan gelen el Nusra, Irak el Kaidesi gibi radikal gruplara karşı savaşıyor. PKK’ya yakın olan PYD’nin sınır bölgesindeki toprakları kontrol altına aldığı haberlerinin ardından Türkiye, sınır bölgesinde güvenliği arttırdı. Suriye’deki olaylar Türkiye’deki gelişmeleri de etkiliyor. Ayrıca bölgede mezhepçilik artıyor. Suriye’deki ve Hatay’daki Aleviler’le tam benzeşmeseler de Türkiye Aleviler’i, devlet tarafından ayrı bir din olarak tanınmamaktan rahatsız. Bunlar Türkiye’nin iç politikasına yansıyor. O yüzden bölgedeki gelişmelerden hiç kimse muaf değil.”

Radikal İslamcı güçlerin sınırı rahatlıkla geçip Suriye’ye girebildiğine dikkati çeken uzman Edmund Ghareeb’e göre en büyük tehlike bu güçlerin gerektiğinde sınırı yine geçerek Türkiye’ye girme olasılığı.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

Yükleniyor