Tarih: 08.08.2018 11:50

Bolton: Ayetullahlar gelip masaya otursun

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD´nin namlı neoconlarından, Trump´ın 3. Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ´Tahran´ın yaptırımlardan kaçınmasının tek yolu, Trump´ın müzakere teklifini kabul etmesi´ mesajını verdi. 

Fox News´a mülakat veren Bolton, Başkan´ın nükleer anlaşmayı iptal edip yaptırımları yeniden yürürlüğe sokması karşısında İran´ın ne yapabileceği sorusu üzerine ´´Başkan´ın kendilerine yönelttiği müzakere teklifini kabul edebilirler´´ diyerek şöyle devam etti:

´KARARLILIĞIMIZI HAFİFE ALMASINLAR´

´´Balistik füze ve nükleer silah programlarını tümüyle ve gerçekten tasdik edilebilir şekilde bırakmaları teklifini kabul edebilirler, tabii İran´la nükleer anlaşmanın çetrefilli şartlarına göre değil, o gerçekten tatmin edici değildi.´´

Bolton ´´Ayetullahlar kıskaçtan çıkmak istiyorlarsa gelip masaya otursunlar´´ vurgusu yaparak ´´Kararlılığımızı küçümsemesinler, nükleer silah peşinde koşmayı ve bahsettiğim tüm diğer faaliyetleri bıraktırana dek onlara baskı uygulayacağız. Bu konuda çok ciddiyiz´´ diye altını çizdi. ´´İran gerçekten ciddiyse masaya oturur. Ciddiler mi, değiller mi, öğreneceğiz´´ diye ekledi.

´REJİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKASI DEĞİL…´

´´Biz rejim değişikliği politikası gütmüyoruz, İran hükümetine davranışlarını değiştirmesi için eşi benzeri görülmemiş bir baskı uygulamak istiyoruz, ama şimdiye dek davranışlarını değiştirmeye hazırlandıklarına dair bir işaret göndermediler´´ diye konuşan şahin diplomat, İran rejiminin ayakları altındaki zeminin fena halde sallandığını savundu. 

´PROTESTOLAR KENDİ SİSTEMLERİNE KARŞI´

İran´da ekonomik sıkıntıların üzerine tuz biber eken döviz krizi yüzünden dönem dönem protestolar düzenlenirken, Bolton, bu eylemlerin ABD´den değil, İran liderliğinden ve ekonomik çöküşten duyulan memnuniyetsizlikten kaynaklandığını söyledi.

´EGEMENLİK İHLALİ´ 

Ortadoğu´nun nükleer silah sahibi tek ülkesi İsrail ile nükleer silah kullanmış tek ülke olan ABD´nin iddiasının aksine İran´ın işler nükleer silah programı bulunduğuna dair hiçbir kanıt yok.

Trump ise İran´ın barışçı nükleer programını uzun yıllar donduran anlaşmanın tümden iptal edilmesini ve yerine İran´ın balistik füze programı ve Ortadoğu´daki politikalarını da kapsayan bir anlaşma yapılmasını istiyor.

Tahran ise ulusal egemenliğine müdahale çabasına dikkat çekerek bunu reddediyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —