Bolton ifşaatları: Trump, Venezüella´yı işgal etmek istedi, Putin yüzünden geri adım attı

Bolton ifşaatları: Trump, Venezüella´yı işgal etmek istedi, Putin yüzünden geri adım attı

ABD yönetiminin yayımlatmamak için elinden geleni yaptığı eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton´ın kitabında, Donald Trump´ın Venezüella´yı işgal etmeyi düşündüğü ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı

ABD yönetiminin yayımlatmamak için elinden geleni yaptığı eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton´ın kitabında, Donald Trump´ın Venezüella´yı işgal etmeyi düşündüğü ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeden sonra geri adım attığı öne sürüldü.

Daha yayımlanmadan krize neden olan eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton´ın ‘The Room Where It Happened: A White House Memoir´ (Olayın Gerçekleştiği Yer: Bir Beyaz Saray Hatırası) adlı yeni kitabında, Venezüella ile ilgili ifşaatlar da yer aldı.

Kitaptan bir bölümü aktaran Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump´ın Venezüella´yı ‘fiilen ABD´nin bir parçası´ olarak gördüğünü, dolayısıyla işgal etmenin ‘havalı olacağını´ düşündüğünü yazdı.

Guaido´nun ‘zayıf ve çocuksu´ olduğunu düşünmüş

Donald Trump tarafından Nisan 2018´de göreve getirilen John Bolton, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro´nun devrilmesini savunan ABD´li isimlerin başında geliyordu. Trump, Bolton´ın da etkisiyle Ocak 2019´da kendini ´geçici devlet başkanı´ ilan eden muhalif milletvekili Juan Guaido´yu tanıdığını açıkladı.

Ancak kitaba göre Guaido´nun ‘sert´ Maduro karşısında ‘zayıf ve çocuksu´ kaldığını düşünen Trump, ufak bir tereddüt yaşadı.

Hillary Clinton ile karşılaştırmış

Trump´ın işgal fikri ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Mayıs 2019´da yaptığı bir telefon görüşmesinden sonra değişti ve Maduro´nun koltuğunda kalması için ‘ikna oldu´.

Bolton, Putin´in ‘Sovyet tarzı akıllıca bir propaganda´ kullandığını ve Guaido´yu Trump´ın başkanlık yarışındaki rakibi Hillary Clinton ile karşılaştırdığını öne sürdü.

Beyaz Saray´da Guaido ile ‘darbe planı´

Bir grup paralı asker 3 Mayıs´ta Kolombiya üzerinden, başkent Caracas´ın kuzeyindeki La Guaira limanından Venezüella´ya girmeye çalışırken yakalanmıştı. Hükümet bu kişilerin darbe yapmak için kiralandığını ve amaçlarını bazı üst düzey hükümet görevlilerine suikast düzenlemek, terör saldırıları gerçekleştirmek olduğunu açıklamıştı.

Baskında, ABD ordusundan emekli Luke Alexander Denman ve Airan Berry´nin de aralarında olduğu 52 paralı asker yakalanmıştı.

Nicolas Maduro, muhalefet lideri Juan Guaido´nun ülkesine deniz yoluyla yapılan sızma girişimini planlamak için Donald Trump´ın talimatıyla Beyaz Saray´da ABD merkezli özel güvenlik şirketi Silvercorp´un CEO´su Jordan Goudreau buluştuğunu savunmuştu.

Kitap kriz üstüne kriz çıkardı

John Bolton´ın bazı bölümleri basına yansıyan kitabı Beyaz Saray ile gerilime neden oluyor.

ABD Başkanı Trump, kitapla ilgili suçlamada bulunup bulunmama kararını Adalet Bakanı William Barr´ın vereceğini, ancak meselenin eninde sonunda yargıya intikal edeceğini ima etmişti.

Bunun ardından ABD Adalet Bakanlığı tarafından Washington DC Bölge Mahkemesinde açılan davada, John Bolton´ın kitabının, ‘ulusal güvenliği tehlikeye atabilecek derecede devletin gizli bilgilerini içerdiği´ öne sürülmüştü.

Gelecek hafta yayımlanması beklenen kitapta sadece yeniden seçilmeye odaklanan Trump´ın rastgele, bazen tehlikeli kararlar aldığından; Çin, Rusya, Ukrayna, Kuzey Kore, İran, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi müttefikler ve düşmanlara yaklaşımından bahsedildiği belirtiliyor.



Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Özcan ÜNLÜ

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.

Dünya

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.

Çevre

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Yükleniyor