Tarih: 24.07.2014 11:28

Boykot İsrail ekonomisini kötü etkiledi

Facebook Twitter Linked-in

Dünya kitlesel hale dönüşen boykotlarla İsrail’in katliamına sessiz kalmadı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından başlayan kişisel boykotlar İsrail ekonomisi üzerindeki etkisini gösterdi.

İsrail Tur Operatörleri Birliği başkanı yaz sezonunda turizm gelirlerinin yüzde 30 ile 40 arasında düşerek ülkeyi 500 milyon Euro zarara uğratacağı tahmininde bulundu. Birçok havayolu şirketinin, tehlike nedeniyle İsrail seferlerini iptal etmesi üzerine turizm sektörüne bir darbe daha geldi.

İsrail hava alanlarından sorumlu sözcü Ofer Leffler: “ Ben Gurion havaalanı İsrail topraklarında da en güvenli yer olmakla birlikte, yeryüzündeki en güvenli alandır. Şimdiye kadar İsrail’e yapılacak 80 uçuş iptal edildi. Bu insanların önümüzdeki saatlerde karar değiştirip İsrail’e dönmelerini umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.

İsrail Otelciler Derneği, bu sene İsrail otellerinde doluluk oranının yüzde 30 olduğunu çatışmaların olmadığı senelerde ise bu oranın yüzde 70-80’lere ulaştığını bildirdi.

Yabancı ziyaretçilerin özellikle de Yahudi hacı adaylarının, ülkedeki tehlike nedeniyle azalması turizm piyasasında iç karartıcı sonuçlar doğurmasını sağladı.

İsrail Otelciler Derneği, ülkede yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 35 daha az turist olacağı tahmininde bulunurken, İsrail Havayolu şirketi El Al’ın geliri ise 50 milyon Dolar gerileyeceği öngörülüyor.

İsrail Bankası Para Kurulu Üyesi, İsrail ekonomisini ayakta tutan ana sektörlerin bu durumdan etkilenmeyeceğini bildirirken yatırım, faiz oranları ve ihracat gibi ekonomik göstergelerin de etkilenmeyeceğini söyledi.

İsrail ve Amerikan ürünlerine karşı boykotun her geçen gün artması İsrail mallarının hisse senetlerinde düşüşe sebep olurken özellikle Coca Cola ve Mc Donalds hisse senetleri yüzde 3’e varan düşüş yaşadı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —