Bremen Üniversitesi hava kirlilik oranlarını hesaplıyor

Bremen Üniversitesi hava kirlilik oranlarını hesaplıyor

Dünya Sağlık Örgütü´nün yakın zamanda yayınladığı rapora göre ölümlerin sekizde biri hava kirliliği nedeniyle gerçekleşiyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü´nün yakın zamanda yayınladığı rapora göre ölümlerin sekizde biri hava kirliliği nedeniyle gerçekleşiyor. Dünya atmosferi birkaç faktöre bağlı karmaşık bir sistem olduğundan gözlem uyduları gezegenimizde solunan hava ve insanoğlunun yarattığı kirlilik değerlerini ölçmek için var gücüyle çalışıyor.

Bremen Üniversitesi araştırmacıları alan ve zemin tabanlı ölçümlerden gelen verilere uyan atmosferik kirliliğin ölçülmesine öncülük ediyorlar.

Konuyu Bremen Üniversitesi Fizik Profesörü John Philip Burrows şu sözlerle anlatıyor:

“Uzay ölçümleri bize yerel ve genel alan hakkında küresel bir bakış sunar, meteoroloji ve atmosfer kimyasının bizim hayatımıza ne gibi etkileri olduğunu gösterir. Rüzgar havayı farklı bölgelere taşıyor ve bu sayede Avrupa´da Arktika´nın havası da solunuyor. Özellikle yaz aylarında Avrupa, Amerika´dan gelen kirli havaya maruz kalır. Kaynakları tam olarak anlamak zorundayız, yüzey akı ve karbon gazı salınımını hesap etmeliyiz. Atmosfer kimyasını ve fiziksel değişimlerin hava kirliliğine etkilerini ve rüzgarlarla yer değiştirdiği gerçeğini de anlamamız gerekiyor.”

Kimyasal bir yap boz gibi tanımlayabileceğimiz atmosferimizin her bir parçasını denetlemek için bilim insanları, havada uçuşan parçacıkları uydular yoluyla gözlemliyor, özel araç gereçlerle ölçümler yapıyor. Bremen Üniversitesi´nin çatısına kurulan gözlem evinde temel radyasyondan ayrıştırılmış Güneş ışığı kirletici izlerini bulmak için verileri analiz ediyor.

Bremen Üniversitesi Profesörü Justus Notholt çalışmalarından bahsederken; “Her bir molekülün parmak izini tespit edebiliyoruz. Milyonlarca katmanda inanılmaz boyutlarda bilgi akışı bulunuyor. Bu katmanlar CO2 emisyonunu simgeliyor. Atmosferdeki karbon gazı salınımı güneş ışığını emiyor” dedi.

Bir gezici ölçüm istasyonu olarak görev yapan kamyon ise havada asılı duran sisin tam olarak ne ihtiva ettiğini ortaya çıkarıyor ve hava partiküllerini tespit ederek hava kalitesini denetliyor.

Metan ve karbon gazının yanı sıra sera gazı salınımlarının iklim değişikliğini hızlandırdığı biliniyor ve bu salınımlar ana hatlarıyla insanoğlunun eseri. Ancak tek sebep insan değil, volkanik patlamalar gibi nedenler de soluduğumuz havayı kirletiyor ve küresel ısınmayı tetikliyor.

Bremen Üniversitesi araştırmacıları gelecek aylarda mega şehirler için daha gelişmiş hava kirliliği ölçüm aplikasyonlarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Karbondioksit ve metan gazı görevi kapsamında uydulardan farklı ve daha kapsamlı veriler elde edilecek.

Hava kirliliği denetleyicileri tüm kanıtları topladığında bu verilerin kayda geçirilmesi gerekiyor. Karmaşık algoritmalarla ölçümler kağıda dökülüp, gözlem uyduları ve Dünya´dan toplanan farklı hava partikülleri hava kirliliğin nedenlerini ve nerelerde yoğunlaştığını bize anlatıyor.

Bremen Üniversitesi Bilim Adamı Andreas Richter, çalışma tekniklerinden bahsetti:

“Uyduların bize ilettiği haritaları okumak ancak onları ölçebilecek ve kıyaslayabilecek teknolojiniz varsa mümkün olabilir. Dünya´daki farklı kirlilik ve partikül seviyelerini kıyaslamanız gerekli. Uydu atmosfere yerleştiğinde, artık kontrolünüzden çıkar ve onu test etmek imkansız hale gelir. Burada tek yapmanız gereken elinizdeki verilere güvenmek ve ölçümleri karşılaştırmak.”

Sera gazlarının artması Dünya´nın enerji dengesini değiştirdi ve iklim değişikliği sürecini hızlandırdı. Küresel ısınmanın etkisi, Dünya eko-sisteminin hassasiyetini ortaya çıkardı. Bu durum bilimsel çalışmaları, yüksek etkili hava olaylarıyla baş etme ve uygun politikalar oluşturma becerilerimizi geliştirecek temel değerlerden biri haline getiriyor.

Ancak Profesör Justus Notholt; “İnsanoğlu iklim değişikliğinde temel sorumlulardan biri ve yaşamımızda uyguladığımız hemen her şey bu süreci hızlandırıyor. Bugün yaptığımız seçimlerin sonucunu ancak 50 yıl ya da daha sonrasında alacağız” diyerek alınan önlemlerin etkilerinin uzun vadede gözlenebildiğinin altını çizdi.

Profesör John Philip Burrows ise çalışmalarının başında olduklarını belirtti ve katedecek çok yol var dedi:

“Daha fazla bilgiye, daha kaliteli verilere ihtiyacımız var. Doğru mekanizmaları hayata geçirebilmek, doğal dengenin yanı sıra insan faktörünü tam olarak kayıt altına alabilmek için, Dünya sistemindeki değişen dengeleri tam olarak algılamak durumundayız. Avrupa´da hava kalitesinde iyiye doğru bir ivme yaşandı ve bu sonucun en büyük nedeni hava olaylarıyla ilgili uygun politikalarının yürürlüğe girmesiydi. Ama daha katedecek çok yol var.”

2017 yılın sonunda uzaya gönderilecek olan ESA uydusu Sentinel 5 Presucor, Dünya atmosferinden yüksek değerlerde kirlilik oranlarını yörüngeyle paylaşacak. Bu yeni uydu alınan verileri çok daha kaliteli bir hale getirecek.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor