Tarih: 05.04.2019 12:11

Brexit düğümü: İngiltere Başbakanı AB´den erteleme istedi

Facebook Twitter Linked-in

 

İngiltere´de Brexit sürecine dair karışıklık sürüyor. AB ile varılan Brexit anlaşmasının üç kez reddedilmesinin ardından Başbakan May, ülkesinin birlikten ayrılmasını 30 Haziran´a kadar ertelemesini istedi.

BBC´nin haberine göre May, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk´a hitaben bir mektup kaleme aldı. May, İngiltere Parlamentosu´nun Brexit anlaşmasını uygun bir tarihte onaylaması halinde, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin başlayacağı 23 Mayıs´tan önce AB´den ayrılmaları gerektiğini belirtti. Başbakan, anlaşmanın onaylanmaması halinde ise AP seçimlere dahil olmaya hazır olduklarını açıkladı.

27 ÜLKENİN ONAYI GEREKİYOR

Brexit´in bir kez daha ertelenmesi için İngiltere dışında AB üyesi diğer 27 ülkenin de onayı gerekiyor.

İngiltere mevcut koşullarda AB´den 12 Nisan´da ayrılacak. AB liderleri ise 10 Nisan´da özel Brexit Zirvesi´nde bir araya gelecek. 

May´in erteleme talebi öncesi üst düzey bir AB kaynağı, Tusk´ın İngiltere´ye Brexit´in ‘esnek´ koşullarda 12 ay daha ertelenmesini önerdiğini söylemişti.

ÜÇ KEZ REDDEDİLDİ

İngiltere Parlamentosu, AB ile varılan Brexit anlaşmasını üç kez reddetmişti.

Son olarak ana muhalefetteki İşçi Partisi Milletvekili Yvette Cooper´ın öncülüğünde hazırlanan ve ülkenin AB´den anlaşmasız ayrılmasını önlemeye dönük yasa tasarısı, İngiliz Parlamentosu´nun alt kanadı Avam Kamarası´nda 312´ye karşı 313 oyla kabul edilmişti.

 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —