Brexit müzakerelerinde ilk tur: Önce vatandaşlık hakları sonra ticaret
İngiltere´nin Avrupa Birliği´nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerin ilk turunda taraflar, öncelikler ve tarihler konusunda anlaşmaya vardı.
Barnier ve Davis, ilk günün sonunda basın toplantısı düzenleyerek alınan kararları açıkladı. AB adına müzakerelere katılan Fransız Barnier, ilk turun ´doğru başlamak´ açısından yararlı olduğunu kaydederek, 'Bugün tarihler, organizasyon ve müzakere öncelikleri konusunda mutabık kaldık' dedi.
HER AY BİR HAFTA GÖRÜŞME OLACAK
Müzakerelerin nasıl yapılandıracağı konusunda da anlaştıklarını kaydeden Barnier, amaçlarının, bir sonraki 17 Temmuz´da olmak üzere her ay bir hafta görüşme yapmak olduğunu açıkladı. Barnier, ilk aşamada müzakere turlarının vatandaş hakları, İngiltere´nin AB´ye ödeyeceği parayı kapsayan finansal anlaşma ve diğer konular olmak üzere üç gruba ayrılacağını bildirdi.
İrlanda konusunun kendileri açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Başmüzakereci, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık´ın parçası Kuzey İrlanda arasında 1998 yılında imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması ve Ortak Seyahat Bölgesi´nin korunmasının öncelikli tartışma konusu olduğunu söyledi.
´ADİL BİR ANLAŞMA MÜMKÜN´Barnier, vatandaş hakları, finansal anlaşma, İrlanda gibi önemli zorlu konuların temel ilkeleri üzerinde anlaşmaya varmayı amaçladıklarını, devamında ise AB Konseyi´nin yeterli ilerleme kaydedildiğine karar vermesi durumunda iki taraf arasında gelecekteki ilişki, ticaret ve diğer konuların görüşülmesine geçilebileceğini belirtti.
Adil bir anlaşmanın hem mümkün hem de hiç anlaşma olmamasından çok daha iyi olduğunu söyleyen Barnier, 'Bu yüzden de her zaman İngiltere´ye karşı değil, İngiltere ile beraber çalışacağız. Benim tarafımda bir düşmanlık olmayacak. 27. üyenin çıkarı ve desteği temelinde yapıcı bir tutum sergileyeceğim' şeklinde konuştu.´PAZARTESİ GÜNÜ TEKLİFİMİZİ SUNACAĞIZ´
İngiltere´nin Brexit Bakanı Davis ise ´çok verimli´ bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bugün olduğu gibi beraber çalışmaları durumunda başarıya ulaşma şansına sahip olduklarını belirtti.
Devis, referandumdan bu yana önceliğinin, Birleşik Krallık´ta yaşayan AB vatandaşları ile AB ülkelerinde ikamet eden Birleşik Krallık vatandaşlarının hakları konusunda bir netlik sağlamak olduğunu kaydetti.
İngiltere Başbakanı Theresa May´in, bu hafta AB liderlerini Londra´nın yaklaşımı konusunda bilgilendireceğini anlatan Davis, 'Ardından da pazartesi günü teklifimizin ana hatlarını çizen ve üzerinde anlaşmaya varılacak doğru temeli oluşturacağına inandığımız ayrıntılı bir belge yayınlayacağız' dedi.
Davis, Barnier ile görüşmelerinin yanı sıra uzman ekipler kurulacağını ve bunların da konuları kendi aralarında tartışacaklarını ifade etti.
´ÖNÜMÜZDE UZUN BİR YOL VAR´
Bugünün Birleşik Krallık ve AB için bir yolculuğun başlangıcı olduğunu söyleyen Davis, 'Önümüzde uzun bir yol var ancak gelecek vadeden bir başlangıç yapıyoruz. İlk kritik adımları birlikte attık. Şimdi hızlı ve önemli bir ilerleme sağlamak için ortak bir sorumluluğa sahibiz' diye konuştu.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
