Tarih: 02.09.2016 21:13

Brexit Sonrası Londra´nın Tahtını Hangi Avrupa Kenti Alacak?

Facebook Twitter Linked-in

 

Londra ve New York, küresel finansın merkezleri olarak kabul edilir. Ancak Avrupa Birliği´nden çıkış anlamında kullanılan Brexit kararı, İngiltere´nin Avrupa finans sektöründeki liderliğini tehdit ediyor. Brexit, Londra´nın Avrupa Birliği ülkelerine vergisiz hizmet satış ayrıcalığının sona ermesi anlamına geliyor.

Avrupa Birliği´ni ve beraberindeki 500 milyonluk ortak pazara erişimi terk etme kararı Londra´yı sarstı. Ancak diğer AB liderleri, Avrupa göç politikasına uymak istemediği için birlikten ayrılmayı seçen İngilizlerin ortak pazara erişmesine karşı çıkıyor.

İngiltere´nin ortak pazardan çıkma yoluna girmesiyle, diğer Avrupa kentleri, Londra´nın finans sektöründeki konumuna göz dikmeye başladı.

Frankfurt ve Paris, finans liderliğine en uygun kentler arasında gösteriliyor. Fransız hükümeti, Brexit kararından dolayı Londra´dan kaçmak isteyen firmaların önüne kırmızı halı sereceğini açıkladı. Fransa, vergi sistemini yabancı firmalara cazip kılma sözü veriyor.

Londra aynı zamanda Avrupa´nın teknoloji lideri. Silikon Kavşağı adıyla anılan bölgede 3000´den fazla teknoloji firması faaliyet gösteriyor.

Avrupa´nın en büyük ikinci teknoloji kenti Berlin, Londra´nın yerini alabilir. Berlin, daha düşük emlak fiyatlarıyla da öne çıkıyor.

Öte yandan, New York Times gazetesi, Londra´nın yerini alabilecek en iyi kentin, küresel bağlantıları, İngilizce konuşan nüfusu ve yabancıları cezbetmesiyle Amsterdam olduğunu yazdı.

Ancak Londra´yı destekleyenlere göre, kent Avrupa´nın bir numarası olmayı sürdürecek, çünkü firma sahipleri Londra´da kalmak istiyor.

Londra, İngiltere´nin ulusal bütçesine yaklaşık yüzde 25 oranında katkı sağlıyor. Brexit kararı Londra´yı belirsizliğe sürüklerken, Avrupa´daki rakip kentler bu durumu yakından izliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —