Tarih: 13.10.2016 16:24

Brexit, Yüksek Mahkeme´nin engeline takıldı

Facebook Twitter Linked-in

 

İngiltere´nin AB´den ayrılma süreci, Yüksek Mahkeme´nin engeline takıldı. Yüksek Mahkeme, yasal görüşmeler başlamadan Lizbon Anlaşması´nın 50. maddesinin yürürlüğe sokulmasının yasal olup olmadığını araştıracak.

LİZBON SÖZLEŞMESİ´NDEKİ 50. MADDENİN UYGULAMAYA GEÇİRİLMESİ İÇİN PARLAMENTO ONAYI GEREKİYOR

İngiltere´nin yasal olarak AB´den ayrılma sürecini başlatan Lizbon Sözleşmesi´ndeki 50. maddeyi uygulamaya geçirmesi için parlamentonun onayını alması gerekiyor

İtiraz, Yatırım Müdürü Gina Miller adında bir iş kadınının mahkemeye başvurmasıyla başladı. Miller, Yüksek Mahkeme´ye yaptığı başvuruda, hükümetin yetkisini aşmakla suçlayarak söz konusu bu görüşmelerin de geçerli olmayacağını savundu.

BAKANLAR ONAY ALMAK ZORUNDA OLMADIKLARI GÖRÜŞÜNDE

Anayasa avukatı ve Bağımsız Milletvekili Lord Pannick´in başında bulunduğu hukukçularla birlikte hareket eden Gina Miller, hükümetin, İngiltere´nin Avrupa Birliği´ne üye olurken imzaladığı 1972 tarihli Avrupa Ekonomik Topluluğu Anlaşması´na göre kişi haklarını ihlal ettiğini savunuyor. Bakanlar ise bu görüşmeleri İngiliz hukuk geleneğinde ´Kraliyet ayrıcalığı´ olarak yorumlarken bunun için parlamentodan onay almak zorunda olmadıklarını söyledi.

KARARIN PAZARTESİ GÜNÜ AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Kararın İngiltere ve Galler´in başyargıcı Lord Thomas tarafından pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

May geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Brexit görüşmelerinin önümüzdeki Mart ayının sonuna kadar başlayacağını 2019 Mart ayında da İngiltere´nin tamamen AB´den ayrılabileceğini kaydetmişti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —