Tarih: 13.01.2022 10:36

Brezilya yağmurları: Minas Gerais ölümcül toprak kaymaları ve sellerden etkilendi

Facebook Twitter Linked-in

 

Kurbanlar Pazar ve Salı günleri arasında nehirlerin taştığı ve kasabaların kısmen sular altında kaldığı Minas Gerais eyaletinde öldü.

28 binden fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı.

Yetkililer, daha fazla sağanak yağışın en çok etkilenen bölgeleri etkileyebileceği için patlayabilecek barajları izliyor.

Aynı aileden ikisi çocuk beş kişi, eyalet başkenti Belo Horizonte yakınlarındaki bir yamaçta gömülü halde bulundu. São Gonçalo do Rio Abaixo kentinde, 11 yaşındaki bir kız çocuğu uyurken yatak odasının üzerine bir duvar çökünce hayatını kaybetti.

Caratinga kentinde, bir köprüyü geçmeye çalışırken arabasının nehre düşmesi sonucu hayatını kaybeden 41 yaşındaki bir adam da dahil olmak üzere iki ölüm daha bildirildi. Perdigão´da 55 ve 79 yaşlarındaki iki kadın, içinde bulundukları otomobilin sel tarafından sürüklenmesi sonucu öldü.

Brezilya maden ajansı, eyalette 36 maden barajının olağanüstü hal durumunda olduğunu söyledi. Cumartesi günü, Nova Lima´daki bir demir cevheri madenindeki baraj taştı ve iki gün boyunca ana otoyoldaki trafiği aksattı.

Pará de Minas şehrinde yetkililer, patlayabileceği endişeleriyle Carioca hidroelektrik barajını izliyordu.

Sivil savunma yetkilisi, eyaletteki 853 belediyeden 341´inin şiddetli hava koşulları nedeniyle olağanüstü hal ilan ettiğini söyledi.

Meteorologlar, aşırı yağışların yoğun yağışa neden olan bir yaz olayının - Güney Atlantik Yakınsama Bölgesi (SACZ) - sonucu olduğunu söylüyorlar. Belo Horizonte, Ocak ayının tamamı için ortalamanın 329 mm olduğu 72 saatte 241,7 mm (9,5 inç) yağmur gördü.

Kötü hava aynı zamanda Pasifik Okyanusu´nda dünya çapında hava durumunu etkileyebilecek bir iklim modeli olan La Niña´nın bir sonucudur.

 

Uzmanlar ayrıca iklim değişikliğinin dünya çapında aşırı hava olaylarına katkıda bulunduğunu söylüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —