• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Brezilya´nın yeni Devlet Başkanı Bolsonaro, ülkesinde bir ABD üssü kurulmasına karşı değil

Brezilya´nın yeni Devlet Başkanı Bolsonaro, ülkesinde bir ABD üssü kurulmasına karşı değil

Brezilya´nın yeni Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, gelecekte ülkesinde bir ABD askeri üssü kurulması ihtimalinin değerlendirilebileceğini söyledi. Bolsonaro konuşmasında ayrıca ABD ile daha yakın ilişkiler kurma isteğini de vurguladı.

 

Göreve gelmesinin ardından ilk röportajını SBT televizyon kanalına veren yeni devlet başkanı, 'Bu dünyadaki gelişmelere bağlı. Böyle bir olasılığı ilerde konuşmak zorunda olmayacağımızı kim bilebilir' diyerek ülkede ABD üssü kurulmasına karşı olmadığını açıklamış oldu. 

ABD ile yakın ilişki kurmak istemesinin amacının ekonomik temelli olduğunu belirten Bolsonaro, 'Ama aynı zamanda askeri de olabilir. O alanda bir anlaşma imzalayabiliriz. Güney Amerika´da süper güç olmak istemiyoruz, ama yine de üstünlüğümüz olmalı' ifadelerini kullandı.

Bolsonaro sözlerine 'Askeri üs sembolik anlam taşıyor olabilir. Şu anda, Amerikan, Çin, Rus silahlı kuvvetleri üsleri olmadan da dünyanın her yerinde güçlüler' şeklinde devam etti.

Rusya´nın Venezüella´ya verdiği desteği de değerlendiren devlet başkanı, bu durum hakkında endişeli olduğunu vurguladı ve '(Venezüela Devlet Başkanı) Maduro hükümetinin niyetinin ne olduğunu biliyoruz. Brezilya bu konuda endişeli olmalı' diye konuştu.

BAKANLIKLARDA ´TEMİZLİK´ OPERASYONU BAŞLADI

Brezilya hükümetünde Bolsonaro´nun yemin töreninde yaptığı ´sosyalizmden ve ahlaka aykırı değerlerden kurtulma´ vurgusuna dair somut adımlar da atılmaya başlandı.

DW Türkçe´nin aktardığına göre Bolsonaro´nun göreve başlamasının ardından hükümet idari kadrolarda ´temizlik´ operasyonu başlattı. 

Farklı bakanlıkların koordinasyonundan sorumlu olan Devlet Bakanı Onyx Lorenzoni ilk bakanlar kurulu toplantısının ardından hükümetin ideolojik çizgisini paylaşmayan bakanlık görevlilerinin işten çıkarılacağını ve hükümetin ´Brezilya´da temizlik yapacağını´ duyurdu.

Lorenzoni bakanlıkların ´sosyalist ve komünist fikirlerden´ arındırılacağını belirtti ve 'Bakanlıklarda farklı düşünce tarzını ve siyasi sitemi temsil edenleri çalıştırmanın anlamı olmadığını' söyledi.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor