Brigitte´e Resmi Statü Fransızlar´dan Döndü
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un eşi Brigitte Macron´a Amerika´dakine benzer bir 'first lady' statüsü oluşturması girişimi Fransızlar´ın sert tepkisiyle karşılaşınca, Macron geri adım attı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un eşi Brigitte Macron´a Amerika´dakine benzer bir 'first lady' statüsü oluşturması girişimi Fransızlar´ın sert tepkisiyle karşılaşınca, Macron geri adım attı.
Anketlerde seçildikten 3 ay sonra 'en hızlı inişe geçen cumhurbaşkanı' rekorunu kıran Macron, yasa değil iç genelgeyle cumhurbaşkanı eşlerinin statüsünü belirleyeceklerini açıkladı.
Seçim kampanyasında, 'Fransız iki yüzlülüğüne' son vereceğini ve kendisinden 24 yaş büyük eşi Brigitte´e yasal statü kazandıracağını açıklayan Macron´un bu yönde başlattığı yasal çalışma sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi.
Sayıştay´ın 2014 rakamlarına göre cumhurbaşkanı eşinin devlete maliyeti 450 bin Euro. Parlamentoda Siyasi Ahlak Yasası görüşmeleri sırasında Radikal Sol Grup, 'Kimse Brgitte Macron´u seçmedi. Dolayısıyla kimse para ödemek istemiyor. First lady statüsü olamaz' diyerek karşı çıkmış, mevcut kamu ödemelerinin de kesilmesini istemişti.
Bunun ardından sivil toplum örgütleri sanatçı Thierry Paul Valette ilk imzasıyla 'change.org'da imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde, 'Halen iki sekreter, bir basın ateşesi, bir kabine direktörü ve çok sayıda koruma tahsis edilen Brigitte Macron´a devlet kasasından yapılan ödenek yeterlidir. Elbette Brigitte Macron´a yönelik tüm saldırıları reddediyoruz ve kapasitesini sorgulamıyoruz. Ancak, kamu yaşamının daha da ahlaklı bir yapıya büründürülmeye çalışıldığı bir dönemde, milletvekillerinin eş ve çocuklarına devlet kasasından ödeme yapılmasının bile ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir ortamda, Cumhurbaşkanı Macron´un eşine özel statü ve bütçe verilmesini reddediyoruz' ifadesine yer verildi.
İlk imza sahibi Valette, 'çok ısrar edilirse bu konunun referanduma götürülmesi gerektiğini' söyledi.
Yoksulların 5 Euro´sunu keserken...
Macron yoksullara yapılan ev yardımını ayda 5 Euro kesmeye hazırlanan bir yasa çalışması yürütürken, eşine statü oluşturarak bütçe ayırmaya kalkması Fransızlar´ı öfkelendirdi. İnternet üzerinden yürütülen kampanyaya destek birkaç gün içinde 220 milyonu aşınca, anketlerde popülaritesi en hızlı düşen Cumhurbaşkanı rekoru kıran Macron, geri adım attı.
Yasa değil 'Şeffaflık Şartı'
Elysee Sarayı´ndan yapılan yazılı açıklamada, resmi bir ´first lady´ statüsü yaratılmayacağı, yalnızca cumhurbaşkanı eşlerinin konumu hakkında 'Şeffaflık Şartı' hazırlandığı belirtildi.
Yasal statü için anayasa değişikliği gerektiğine, anayasa değişikliği için de Parlamento´nun iki kanadının birden Kongre´ye çağırılması zorunluluğuna işaret eden Elysee yetkilileri de, yasa yerine bir iç genelgeyle cumhurbaşkanı eşinin rolünün açıkça belirleneceğini vurguladı. Macron´un ekibi, yeni Şart´ta first lady´ye kaç kişilik ekip verileceği ve bunlar için ne kadar harcama yapıldığının açıklıkla yazılacağını kaydetti.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
