Tarih: 06.06.2016 16:29

Bu Kararın Önemli Sonuçları Olacaktır.

Facebook Twitter Linked-in

 


Il Messaggero

Eylül 2014´ten bu yana Türkiye´nin Roma Büyükelçisi olarak görev yapan Aydın Adnan Sezgin, Osmanlı İmparatorluğu´nun dağılma sürecinde meydana gelen ve Türkiye´nin “1915 olayları” olarak nitelediği meseleyi, Alman Parlamentosu Bundestag´ın soykırım olarak tanıma kararı almasıyla ilgili “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin hükümleriyle çelişen hatalı siyasi bir karar, yüksek bir hukuki kavram üzerinde oynanan siyasi oyunun bir parçası.” değerlendirmesinde bulundu. Sezgin, “Türkiye, Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeni halkının çektiği acıları inkar etmemektedir fakat soykırım ´damgası´ ancak ve sadece yetkili bir mahkeme tarafından konulabilir.” şeklinde konuştu.

ROBERTO ROMAGNOLI: Bundestag´ın bu kararı neden şimdi aldığını merak ettiniz mi?

AYDIN ADNAN SEZGİN: Almanya´nın iç ve dış politikasındaki gelişmelere bağlı bir oylama söz konusu olabilir. Bazı kibirli siyasetçilerce yapılan baskılardan kaynaklanmış olabilir. Onlara, Holokost´un yarattığı travmayı ve 19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başı arasındaki dönemde Almanların Namibya´da gerçekleştirdikleri, Namibyalılarla önemli sayıda tarihçi tarafından soykırım olarak tanımlanan katliamları hatırlatmak isterim. Kesinlikle bu karar, Almanya´da endişe verici bir seviyeye ulaşmış olan Türk düşmanlığı ve İslam düşmanlığı dalgasını sertleştirecektir.

ROMAGNOLI: Kararın Almanya´da yaşayan yaklaşık üç milyon Türk´ün hayatını etkileyeceğini düşünüyor musunuz?

SEZGİN: Almanya´daki Türk toplumu, onu derinden yaralayan bu karara karşı derhal harekete geçmiştir. Karar, Almanya´nın siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel hayatına önemli katkılarda bulunmuş olan Türkleri ve Türk kökenli Almanları asimile etmeye ve onları tarihlerine, kendi kimliklerine yabancılaştırmaya yönelik bir girişimdir. Ve evet, Bundestag´ın kararının, ciddi endişe içinde olan Türk toplumu üzerinde önemli sonuçları olabileceğini düşünüyorum.

ROMAGNOLI: Ankara´dan ne tür bir yanıt beklenmelidir?

SEZGİN: Hükümetimizin, Ankara´ya geri çağırılan Berlin Büyükelçimizle yapacağı istişareler tamamlandığında (Ankara´nın yanıtının ne olacağını) tüm dünya bilecektir.(İtalya,Il Messaggero-03.06.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —