Tarih: 13.03.2022 19:45

Buğday Fiyatları

Facebook Twitter Linked-in

ABD Tarım Bakanlığı raporunda savaşın küresel tahıl arzı üzerindeki genel etkileri nispeten azdı. Daha büyük Avustralya mahsulü sayesinde dünya buğday kapanış stokları hafifçe yükseldi. Bu, buğdayın hareketsiz kalması ve mısırın rapor öncesi işlem aralığına geri dönmesiyle, nispeten sessiz bir piyasa tepkisi anlamına gelebilir.

 

Chicago´da gösterge buğday vadeli işlemleri, önceki gün çok yılın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, değişim limiti veya %6,6 ile kile başına 12.015 $´a düştü. Fiyatlar yılın başından bu yana hala %50´den fazla arttı, bu muazzam bir kazanç. Bu arada mısır vadeli işlemleri %2.8 düşüşle kile başına 7.3225$´a düştü ve soya fasulyesi de düştü.

 

Rusya´dan buğday ihracatı tahminleri 3 milyon ton azalarak 32 milyona, Ukrayna buğday ihracatı ise 4 milyon ton azaldı. Bu, Avustralya ve Hindistan´dan gelen daha büyük sevkiyatlarla dengeleniyor. USDA´nın dünya buğday arzına ilişkin görünümü, tüm rapor öncesi tahminleri aştı.

 

Diğer emtialarda, Güney Amerika´daki kuraklığın ihracatı kısmaya devam etmesi nedeniyle küresel soya fasulyesi ticareti 6,4 milyon ton azalarak 158,6 milyona geriledi, ancak bu kısmen yüksek ABD ihracatıyla dengelendi.

 

Rusya Salı günü bazı hammaddelerin ticaretini kısıtlamayı planladığının sinyalini verdi, ancak hangileri olduğunu belirtmedi. Başbakanı, halkına ekmek sağlamak için ülkenin kendi buğday kaynaklarına öncelik vermesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Bu arada, Ukrayna Devlet Başkanı VolodymyrZelenskiy´in üst düzey bir dış politika yardımcısı, Ukrayna´nın güvenlik garantileri verildiği sürece Rusya´nın tarafsızlık talebini tartışmaya açık olduğunu, ancak 'tek bir inçlik' toprak bile teslim etmeyeceğini söyledi.

 

Rusya´nın tutumu, Ukrayna´nın işgalinin ardından Asya´dan Avrupa´ya kadar uzanan bir korumacılık dalgasına katkıda bulunuyor ve bu da uluslararası arz üzerinde daha fazla ağırlık yaratabilir. Moldova, Macaristan ve Sırbistan bazı tahıl ihracatını yasakladı ve Endonezya yemeklik yağ sevkiyatları üzerindeki kontrolleri sıkılaştırıyor. AssociatedPress´in haberine göre, Ukrayna´nın kendisi de gıda tedarikini sağlamak için bazı ihracatı yasaklıyor.

Ukrayna ve Rusya genel olarak küresel buğday ihracatının dörtte birini ve büyük miktarlarda mısır, arpa ve bitkisel yağ sağlıyor. Interfax´ın bildirdiğine göre, bazı tahıl ve ayçiçek yağı kargoları şimdi Azak Denizi´nden hareket ediyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —