• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Bulgaristan ve Yunanistan enerji işbirliğini ve bölgesel istikrarı konuşmak için bir araya geldi.

Bulgaristan ve Yunanistan enerji işbirliğini ve bölgesel istikrarı konuşmak için bir araya geldi.

Bulgaristan ve Yunanistan liderleri Pazartesi günü, komşu ülkeleri birbirine bağlayan önemli bir gaz enterkonnektörünün hızla tamamlanması yoluyla Rus gazına olan bağımlılıklarını azaltmaya vurgu yaparak enerji sektöründe ikili işbirl

Bulgaristan´da yeni hükümetin kurulmasından bu yana Bulgaristan´ı ziyaret eden ilk Avrupa lideri olan Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Bulgar mevkidaşı Kiril Petkov ve ülkenin cumhurbaşkanı Rumen Radev ile bir araya geldi.

Mitsotakis toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, 'Proje Bulgaristan ve Yunanistan için stratejik öneme sahip ve iki ülke projeyi mümkün olan en kısa sürede tamamlama konusunda zaten anlaştılar.' dedi.

Enterkonnektör Bulgaristan için önemlidir, çünkü bu, Rus tekelinin Bulgar gaz piyasasındaki ilk kırılmasını işaretleyecektir. Azerbaycan gazını Yunanistan´dan İtalya´ya taşıyan bir boru hattına bağlanacak.

Bulgaristan´ın Azerbaycan ile yıllık bir milyar metreküp gaz veya tüketiminin yaklaşık üçte birini ithal etmek için halihazırda bir anlaşması var.

Batı Balkan ülkeleri için Avrupa Birliği üyelik şansları hakkında da konuşan Mitsotakis, Atina´nın üyelik kriterlerini karşılamalarına bağlı olarak Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile mümkün olan en kısa sürede resmi müzakerelerin başlatılmasından yana olduğunu söyledi. Kuzey Makedonya´nın üyeliği Bulgar talepleri nedeniyle ertelendi ve iki ülkenin AB rotası bağlantılı olduğu için Arnavutluk da ertelendi.

Miçotakis ayrıca Türkiye´yi “Avrupa Birliği ile ikili ilişkileri ve ilişkileri normalleştirmek istiyorsa… Ege ve Doğu Akdeniz´deki provokasyonlara son vermeye” çağırdı.

Göçmen baskısı nedeniyle Yunanistan ve Bulgaristan´ın karşılaştığı zorluklar hakkında gazeteciler tarafından sorulan Miçotakis, dış sınırlarının da Avrupa sınırları olduğunu söyledi.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor