Tarih: 30.06.2014 13:37

Bulgaristan`da parlamento feshedildi

Facebook Twitter Linked-in

Erken seçimin 5 Ekim`de yapılacağını bildiren Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev, ülkeyi seçimlere kadar idare edecek geçici hükümetin hangi isimlerden oluştuğunu 6 Ağustos`ta duyuracağını söyledi.

Bankacılık sistemine ilişkin gelişmelere de değinen Rosen Plevneliev, tüm siyasi parti ve kurumların mali sistemi istikrara kavuşturmak için çaba gösterdiğini vurguladı. Plevneliev, 'Vatandaşın tasarrufu için kaygı duymasına gerek yok. Bankalar normal faaliyetlerine devam ediyor. Kriz yok, bankacılık sistemine saldırı var' dedi.

Bulgaristan`da geçen hafta bankacılık sistemine ilişkin söylentiler, kısa mesajlar ve internetteki muhtelif platformlar üzerinden hızla yayılmış, tasarruf sahipleri paralarını çekmek için bankalara hücum etmişti. Gelişmelerden etkilenen bankaların başında First Investment Bank ve Corporate Commercial Bank (Corpbank) geliyor. Zor duruma düşen Corpbank`ın yönetimine Merkez Bankası el koydu.

Bulgaristan, 13 Haziran günü, üyesi olduğu AB`nin baskılarına daha fazla karşı koyamayarak, Rus Doğalgaz Boru Hattı Projesi Güney Akım`ı geçici olarak durdurmuştu.

Avrupa Birliği söz konusu boru hattının kontrolünün yüzde 50’si Rus enerji devi Gazprom’da olduğu için uzun süredir Bulgaristan’a bu projeden vazgeçme çağrısı yapıyordu. Bu çağrıların bir sonuç vermemesi üzerine Avrupa Birliği Komisyonu geçtiğimiz hafta içinde Bulgaristan aleyhine bir soruşturma başlattı. Ağır yaptırımlardan çekinen Bulgaristan hükümeti de bunun üzerine boru hattının Bulgaristan topraklarındaki yapım çalışmalarını durdurma kararı aldı.

Bulgaristan Başbakanı Oreşarski, AB’nin kaygıları giderilene dek boru hattı yapımının durdurulduğunu açıklamış ve aynı zamanda partisi BSP ile Türk azınlığın partisi olarak bilinen koalisyon ortağı Hak ve Özgürlükler Partisi yetkilileri bir araya gelerek erken seçime gitme kararı almışlardı. Hem de hükümet göreve başlayalı henüz bir yıl olmuşken.

Şüpheler Moskova üzerinde.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —