• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Bulgaristan savunma alanında Rusya`ya bağımlılığını azaltmak istiyor

Bulgaristan savunma alanında Rusya`ya bağımlılığını azaltmak istiyor

Bulgaristan Savunma Bakanı Nikolay Nençev, savunma alanında ülkenin Rusya`ya olan bağımlılığını azaltma niyetinde olduklarını açıkladı. Rus yapımı MiG savaş uçaklarının yerine NATO standartlarına uygun savaş uçakları alınacak. N

 

Afganistan, Bosna, Kosova ve Mali`de bulunan Bulgar askeri birliklerin komutanları ile video konferans aracılığıyla görüşen Nençev, 'Bulgaristan muhtemelen tamamen Rusya`ya bağımlı olan tek NATO ülkesi. Rusya ve NATO üyesi olmayan diğer ülkelere bağımlılığı azami ölçüde azaltmaya çalışacağız' dedi.

Bulgar ordusunun elindeki Rus yapımı askeri teçhizatın bakımının çok pahalıya mal olduğunu belirten Savunma Bakanı, bu yüzden Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri`nin gelişme programının gözden geçirildiğini kaydetti.

Nençev, 'Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri`nin gelişme programı, artık hükümetin onayına verildi. Sunulduğu şekilde onay alacağına inanıyorum' dedi.

'RUS ARAÇLARIN ONARIMI ÇOK PAHALI'

Yeni programın yaklaşık 2 milyar euroya mal olması tahmin ediliyor. Bulgaristan ordusunun yeniden silahlandırılmasını öngören programa göre, Rus yapımı MiG savaş uçaklarının yerine NATO standartlarına uygun savaş uçakları alınacak. Nençev`e göre Rus araçların onarımı çok pahalı.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, bu yıl savunma alanına ek paranın ayrılmayacağını açıklamıştı. Öte yandan Başbakan, önümüzdeki 10 yılda ülkenin savunma bütçesini gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 2`sine kadar artırma niyetinde olduklarını doğrulamıştı. Bu oranın NATO taleplerine uygun olduğu ifade edilmişti.

 



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor