Tarih: 08.09.2014 07:26

Büyük Britanya küçülebilir!

Facebook Twitter Linked-in

İskoçya`da 18 Eylül`de yapılacak referandum öncesi heyecan artıyor. Kamuoyu yoklamalarında bağımsızlık yanlıları ve karşıtlarının başa baş gittiği İskoçya`da ilk kez bir anket, bağımsızlık yanlılarının çoğunlukta olduğunu gösterdi.

YouGov araştırma şirketinin anketine göre, İskoçların yüzde 51`i Büyük Britanya`dan ayrılmak, yüzde 49`u ise İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda ile birlikte kalmak istiyor. YouGov`un anket sonuçları Times dergisinde yayınlandı.

Düşünce kuruluşu Panelbase`in yaptığı yoklamaya göre ise bağımsızlık karşıtları önde. Panelbase`in anketine göre İskoçların yüzde 52`si Büyük Britanya`ya bağlı kalmak, yüzde 48`i ise bağımsız olmak istiyor.

Londra`dan İskoçlara söz

Londra da İskoçya`nın Birleşik Krallık içinde kalması için çaba sarfediyor. Cameron hükümeti, Büyük Britanya`ya bağlı kalmaları halinde İskoçlara daha fazla hak sağlanması sözü verdi.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborn, vergi ve mali politikalarda Edinburgh`a daha fazla özgürlük tanınmasının planlandığı söyledi. Başbakan David Cameron`ın da referandum öncesi İskoçlara hitaben bir konuşma yapması bekleniyor.

Times gazetesi, Kraliçe II. Elizabeth`in de olası bir anayasa krizi nedeniyle endişeli olduğunu yazdı. Saray, resmi açıklamalarında ise bağımsızlık referandumu konusunda tarafsız bir tutum izliyor. İskoçya, Kraliyet Ailesi açısından önem taşıyor. Kraliçe, yaz aylarını genellikle İskoçya`daki rezidansı Balmoral Şatosu`nda geçiriyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —