Büyük Türkolog Prof. Nerimanoğlu hayatını kaybetti

Büyük Türkolog  Prof. Nerimanoğlu hayatını kaybetti

Prof. Nerimanoğlu hayatını kaybetti

Türklük bilimi alanında önemli çalışmalarıyla tanından Türk Dil Kurumu Şeref üyelerinden Prof. Dr. Kâmil Veli Nerimanoğlu vefat etti.


Türk dilbilimi ve folkloru sahalarında önemli çalışmalara imza atan Nerimanoğlu, Azerbaycan'ın bağımsızlığı sonrasında Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan, Türk Dil Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi, ile Türk Folklor Kurumu şeref üyelerinden ve Elçibey Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi idi.Prof. Dr. Kâmil Veli Nerimanoğlu hayata veda etti.
Kâmil Veli Nerimanoğlu, 18 Ağustos 1946 tarihinde Cebrail'de doğdu. 1970'te Azerbaycan Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesinden mezun oldu. İlk makalesi, öğrencilik yıllarında Lenin Terbiyesi Uğrunda adlı üniversite gazetesinde yayımlandı.


1974 yılında tezini savunduktan sonra Filoloji Fakültesinin Dilcilik bölümünde asistan oldu. 1989 yılında Azerbaycan Dilindeki Şekil ve Azerbaycan Kahramanlık Şiirlerinin Söz Dizimi konulu doktora tezini savunarak doktora eğitimini tamamladı.


Ardından benzeri bölümlerde başöğretmen, doçent, profesör olan yazar, Filoloji Fakültesi Azerbaycan Dilciliği Bölüm Başkanlığını yaptı. Türkiye Folklor Araştırmaları Vakfının temsilcisi ve Selçuk Üniversitesinin uzman doktoru seçildi. Azerbaycan Yazarlar Birliğinde eleştiri ve edebiyatşinaslık şubesinin başkan yardımcısı olarak çalıştı.
Bakanlar Kurulunda Başbakan yardımcısı olarak hizmet eden yazar, 1993'te Türkiye’de Ege Üniversitesinde çalıştı. Çeşitli üniversitelerde dersler veren yazar, çok ciltli Türk Dünyası Edebiyatı kitabının redaksiya şubesine, Türkiye’de yayımlanan Bilgi, Yol, Milli Folklor, Türkolgiya (Kazakistan) dergileri heyetine üyedir. Türk Dil Kurumunun ve Atatürk Kültür Merkezinin uzman üyesidir.


Nerimanoğlu, edebi faaliyetlerine öğrencilik yıllarında başlamıştır. Ey Fuzuli adlı romanı, 2002'de Azerbaycan dergisinde yayınlandı. Hizmetlerinden dolayı 1998'de Türkiye Cumhuriyeti’nin yetenek nişanı ile ödüllendirildi. 1981'de Azerbaycan Yazarlar Birliğine ve Gazeteciler Birliğine üye oldu.
Son olarak, İstanbul Aydın Üniversitesinin Yönetim Kurulu üyeleri içerisinde yer alan Prof. Dr. Kâmil Veli Nerimanoğlu, aynı zamanda üniversitenin de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi olarak görev yapıyordu.

 



Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetine Katıldı.

Türkiye

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Özcan ÜNLÜ

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.

Dünya

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Yükleniyor