• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

Büyükelçi Aydın Sezgin İle Mülakat

Büyükelçi Aydın Sezgin İle Mülakat

Göçmen krizi konusunda AB liderleriyle Türkiye arasında pek çok soru işaretine karşın bir prensip anlaşmasıyla sonuçlanan zirvenin ertesi günü Türkiye´nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin, Ankara´nın ilave 3 milyar avroluk talebini siyas

 


Francesco Lo Dico

“Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliğinin de teyit ettiği gibi Türkiye mülteciler için zaten on milyar dolardan fazla harcama yaptı ancak biz benzeri görülmemiş acil bir insani durum karşısında her şeyi tek başımıza yapamayız. Ülkemiz savaştan kaçan 3 milyon Suriyeliyi kabul etti ama göçmen akını artarak devam ediyor. Ortada bir savaş var. Kimse kendisini bu sorunun dışında tutamaz. Herkesin, bahane aramaksızın sorumluluklarını üstlenmesinin zamanı geldi'.

Göçmen krizi konusunda AB liderleriyle Türkiye arasında pek çok soru işaretine karşın bir prensip anlaşmasıyla sonuçlanan zirvenin ertesi günü Türkiye´nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin, Ankara´nın ilave 3 milyar avroluk talebini siyasi şantaj olarak değerlendiren medya yorumlarını yüreklilikle reddetti.

FRANCESCO LO DICO: Brüksel Zirvesinde Türkiye, AB´ye katılım sürecinin hızlandırılması ve aynı zamanda göçmen akınlarının azaltılması için ek finansman talebinde bulundu. Birçok basın kuruluşunun işaret ettiği üzere çıta neden yükseltildi?

AYDIN SEZGİN: Mesele basına yanlış yansıyor. Dün Brüksel´de imzalanan belgeden de açıkça anlaşılacağı üzere Avrupa, mart ayı sonuna kadar hayata geçirilmesi gereken bir dizi proje için 3 milyar avronun tahsisinin kolaylaştırılmasını ve Suriyelilere yardım için mültecilere yönelik mekanizmaya ilave finansman sağlanmasını taahhüt etti. Bu da Türkiye´nin onurlu talebinin meşru kabul edildiği anlamına gelir.

LO DICO: Neden önceden tahsis edilen meblağa ilaveten 3 milyar avro daha talep edilmesine ihtiyaç duyuldu?

SEZGİN: Üzerinde mutabık kalınan ilk dilim henüz ödenmedi. Bu durumda hiç kimse, bu meblağın kötü harcandığını iddia edemez. İkinci olarak bazı basın organlarınca hatalı şekilde yansıtıldığı gibi talep edilen bu ilave meblağ, Türkiye için bir finansman değil, savaştan kaçan Suriyelilere yönelik uluslararası yardımdır. Hâlihazırda ülkemizde bulunan, her biri dramlarla karşılaşmış, açlık yaşamış, aileleri dağılmış, üzüntü içindeki ve bir gün belki başka bir yerde hayata yeniden baştan başlama ve ülkelerine dönebilme ümidine sahip kişi sayısı üç milyona ulaştı. Ankara, acılar içindeki bu insanlara yardım etmek üzere zaten tüm bütçesini harcadı ancak sayıları giderek artmakta. Savaş uzun ve zorlu. Biz bu insanlar için, mülteciler için uluslararası toplumdan yardım istiyoruz. Bu iddialar kötü niyetlerle ileri sürülüyor.

LO DICO: Avrupa Birliği ile müzakerelerin merkezinde, ekonomik nedenlerle göç edenler ve gerçek mülteciler arasında bir ayrım yapılması yer almakta. Bu konuda Ankara´nın ilkeleri nelerdir ve çok sayıda insanın geri gönderilmesine yol açabilecek bu ayrımı uygulamayı nasıl hayata geçirecek?

SEZGİN: Bu, dün doğru bir perspektifle mercek altına alınan önemli bir noktadır. Türkiye´den Yunan adalarına ulaşan tüm yasa dışı göçmenlerin masrafları AB tarafından karşılanarak geri gönderilmesi kesinlikle gereklidir. Yunan adalarından Türkiye´ye gönderilen her bir Suriyeliye karşılık, bir başka Suriyelinin Türkiye´den AB üyesi ülkelere gönderilmesi de bu sorumluluğun paylaşılması anlamına gelmektedir.

LO DICO: Birçok Avrupalı lider, sınırların kapatılmasını ve Schengen´in askıya alınmasını göçmen akınının durdurulması için tek çözüm yolu olarak görüyor. Türkiye bu varsayıma lehte mi yoksa korkuyla mı bakıyor?

SEZGİN: Schengen, Avrupa Birliği´nin temel taşlarından biridir. Bu nedenle soru, Birliğin ilkelerine imza atanlara yöneltilmelidir. Biz Avrupa´ya sadece bir soru sorabiliriz: Türkiye´nin tek başına bu insani sorumlulukları üstlenebilmesi fikri sürdürülebilir mi?

LO DICO: Bu arada Yunanistan´da, Idomeni´de, Türkiye´den transit geçen göçmenler birikmeye devam ediyor. Türk hükûmeti mülteci dalgasını durdurmak için Avrupa tarafından vadedilen parayı nasıl kullanmak niyetinde ayrıca Brüksel buna paralel olarak hangi siyasi kararları almalı?

SEZGİN: Dün Brüksel´deki zirvenin sonuç bildirisinde belirtildiği gibi Ankara, Türkiye´den Yunanistan´a geçen ve uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan tüm göçmenlerin hızlı bir şekilde geri dönüşünü kabul etmek ve Türk kara sularında durdurulan tüm yasa dışı göçmenleri geri almak için Yunanistan ve Türkiye arasında mevcut olan Geri Kabul Anlaşması´nı uygulama yükümlülüğünü teyit etti.

LO DICO: Başta Orban olmak üzere bazı Avrupalı liderler, Avrupa´da yeniden yerleştirme yapılmasını istememekte. 17 Mart´ta yapılacak olan yeni zirve öncesinde bu çıkmaz nasıl aşılır?

SEZGİN: O hâlde çözümün ne olduğunu Macar Başbakanı´na ya da Hollanda Başbakanı´na sormak gerekir. Türkiye, üzerine düşeni yapmaya hazırdır, onlar da üzerlerine düşeni yapmaya hazır olup olmadıklarını söylesinler.(İtalya,Il Mattino-09.03.2016)

 



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor