• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Büyüleyen Freskler

Büyüleyen Freskler

Kapadokya´daki bin yıllık freskler, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

 

Olay Gazetesi

Türkiye´nin gözde turizm merkezlerinden Kapadokya´da asırlardır canlılığını koruyan fresklere sahip kayadan oyma tarihi kiliseler, turistlerin ilgisini çekiyor. Bölgedeki onlarca kaya kiliseden, Karanlık, Tokalı ve Elmalı, tavan ve duvarlarında ana kaya üzerine sıva yöntemiyle 10. yüzyılda yapılan fresklerle (kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla yapılan duvar resmi) öne çıkıyor.

Geçmişi bin yıl önceye dayanan ve çeşitli aletler kullanılarak el yordamıyla yapılan tarihi yapılar, Türkiye´nin en çok ziyaret edilen ören yerleri arasındaki Göreme Açık Hava Müzesi içinde yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği mekânlar arasında yer alıyor. Kaya bloklar içinde yer aldığı için bazılarına tünellerden geçilerek girilen kiliselerdeki fresklerde, ‘Hz. İsa ve Hz. Meryem portresi´, ‘Hz. İsa´nın doğumu´, ‘son yemek sahnesi´, ‘ejderle savaşan aziz George´ ile Kapadokya´da saygın olan azizleri içeren tasvirler bulunuyor. Kapadokya´da, Hz. İsa´nın doğumundan ölümüne kadar yaşamının fresklerle film şeridi gibi işlendiği kayadan oyma Tokalı Kilisesi´nin de aralarında yer aldığı üç kilise, her yıl ortalama 1 milyon ziyaretçi ağırlıyor.

Turistler Memnun

Kapadokya´yı gezmek için Hindistan´dan gelerek kaya kiliseleri ziyaret eden turistlerden Sumit Chawia (39), Türkiye´ye ilk kez geldiğini, tarihi kaya kilisedeki fresklerin bin yıllık geçmişi olmasına rağmen hâlâ canlılığını korumasından mutluluk duyduğunu ifade etti. ABD´li turist Lorrain Zabala Mills (60) de adını çokça duyduğu Kapadokya´ya merakından dolayı Türkiye´ye geldiğini, kaya kiliselerini gezerek freskleri incelediğini belirterek, “Tarihi kiliselerdeki eski freskleri gördüğümde kendimi o döneme gitmiş gibi hissettim.” dedi.(Bursa,Olay Gazetesi-22.11.2016)



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor