Byegm Tarafından Yapılan Araştırma Sonucunda Avrupa,Basın İfade Özgürlüğü Konusunda Sınıfta Kaldı

Byegm Tarafından Yapılan Araştırma Sonucunda Avrupa,Basın İfade Özgürlüğü Konusunda Sınıfta Kaldı

Özellikle son yıllarda basın ve ifade özgürlüğü alanı, Türkiye´nin uluslararası platformda eleştiri oklarının hedefi haline geldiği konuların başında yer alıyor.

 

Özellikle son yıllarda basın ve ifade özgürlüğü alanı, Türkiye´nin uluslararası platformda eleştiri oklarının hedefi haline geldiği konuların başında yer alıyor. Söz konusu eleştirilerin temel dayanak noktasını ise çeşitli uluslararası basın meslek örgütlerinin rapor ve açıklamalarından beslenen başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin Türkiye´ye yönelik iddiaları oluşturuyor…

Türkiye´ye sıklıkla eleştiri yapan ülkeler arasında Fransa, Almanya, İngiltere, İsveç, İspanya, Hollanda, ABD gibi Batılı demokrasiler bulunuyor. Peki, bu ülkelerde sınırsız basın özgürlüğü mü savunuluyor? Gazeteciler, medya çalışanları, muhabirler bu ülkelerde sorunlarla karşılaşmıyorlar mı?

Somut örnekler, söz konusu ülkelerde gazetecilik yapanlar için tablonun sanıldığı kadar “tozpembe” olmadığını gösteriyor. Demokrasinin beşiği kabul edilen İngiltere´de 16 Kasım´da yürürlüğe giren Investigatory Powers Act ile birlikte telefon ve hizmet sağlayıcılarına kullanıcıların bilgilerini ve hareketlerini, izleme ve paylaşma yetkisi verildi. Yasayla; emniyet güçleri ve Ulusal Sağlık Hizmetleri de dâhil olmak üzere İngiliz Hükümetine bağlı 48 kuruluş, kullanıcıların sildikleri eski bilgilerini görebilecekler. Yasanın siber suçlar ve terörizmle mücadele kapsamında hazırlandığı biliniyor. Bu yasa Türkiye´nin terörle mücadele kapsamında internet kullanıcılarının bilgilerinin geçici süreyle depolanmasına izin veren yasaya benzerliği ile dikkat çekiyor.

İngiltere, 2013 yılında CIA çalışanı Edward Snowden´ın Guardian gazetesine sızdırdığı Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansına ait belgelerin depolandığı bilgisayar disklerinin imha edilmesi talimatını vermiş ve Guardian gazetesi polislerce basılmıştı. Bilgisayar disklerinin polislerce zor kullanarak kırıldığına dair görüntüler basında da yer bulmuştu.

Bir yılı aşkın süredir Olağanüstü Hal koşulları altında bulunan Fransa, 2016 yılının Nisan ve Mayıs aylarında Çalışma Yasa Tasarısına yönelik eylemleri (Nuit Debout) görüntülemek isteyen gazetecilerden birine, eylemler sırasında çektiği fotoğraflardan dolayı, gösteri yapılan alanlara girme yasağı getirdi. Rennes şehrinde yaşanan protestoları görüntüleyen bir gazetecinin kaydettiği fotoğraflar polislerce silindi; yine polisler aynı gösteride France 3 kameramanını tartakladı. Yine 2014 yılının Kasım ayında kabul edilen Terörle Mücadele Yasası, internet üzerinden yapılan yorumlarda “terör övgüsü” suçuna yönelik 5 yıla kadar hapis ve 75 bin Avro para cezası öngörmektedir.

Almanya´da Irak Savaşı´nda Alman gizli servisi BND´nin faaliyetlerine ilişkin haber yapan haftalık Focus gazetesinin muhabirleri Josef Hufelschulte ve Erich Schmidt-Eenbom´a “devletin gizli belgelerini ifşa etme” suçundan dava açıldı. Aylık yayın yapan dergi Cicero´nun binası aynı suç gerekçesiyle polis tarafından basıldı. 2014 yılının Mayıs ayında gazeteci Marie Delhaes – hukukun ve gazeteciliğin temel ilkelerine aykırı olarak – bir terör şüphelisinin aleyhine tanıklık yapmaya zorlandı ve tanıklık yapmaması durumunda para cezasına çarptırılmakla tehdit edildi.

Basın özgürlüğünün dünyadaki en eski yasal mevzuatına sahip olan İsveç, bir ay önce, İsveç´te düzenlenmesi planlanan “15 Temmuz – Kanlı Darbenin Perde Arkası” panelini iptal etti ve Türk gazetecileri konuşturmadı.

ABD´de; 1 Aralık´ta, Dakota eyaletine inşa edilmesi planlanan boru hattının Kızılderililerce protesto edilmesini ve bu protestolara polisin sert müdahalesini görüntülemek isteyen Kanadalı gazeteci Edward Ou´nun ABD´ye girişine izin verilmedi. Edward Ou, sınırda 6 saat tutuldu ve bu süre içinde telefonları ve fotoğraf makineleri elinden alındı. 2014 yılında meydana gelen Ferguson olaylarında, aralarında Anadolu Ajansı, Die Welt ve Bild muhabirlerinin bulunduğu 14 gazeteci tutuklandı ve polis şiddetine maruz kaldı. Baltimore olaylarında, City Paper´ın foto-editörü J. M. Giardano polisler tarafından darp edildi; Reuters adına çalışan freelance fotoğrafçı Sait Serkan Gürbüz ise gözaltına alındı. Wall Street Journal gazetesinin Orta Doğu muhabiri Maria Abi-Habib, ABD İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerince “tehlikeli yerlere seyahat eden” bir gazeteci olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Örnekleri çoğaltmak pek tabii mümkün fakat bu kadarı bile tablonun bütününü görmek açısından yeterli… Guy Debord, başyapıtı Gösteri Toplumu´nda “gösteri toplumu, mevcut düzenin kendisi hakkında verdiği kesintisiz söylev, onun övgü dolu monologudur” der. “Batılı demokrasiler” de Türkiye´yi bu kendi kurdukları fakat kurallarına uymadıkları “gösteri toplumunun parçası kılmaya” çalışmaktadır.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor