Tarih: 06.10.2016 18:43

California´da İdam Cezası Referandumu

Facebook Twitter Linked-in

 

California eyaletinde yaşayanlar, Kasım ayında ölüm cezasının kaldırılması ya da uygulamanın kolaylaştırılmasına karar vermek için oy kullanacak.

California eyaletinde idam cezasına çarptırılan 750 mahkum, cezalarının infaz edilmesi için sıra bekliyor. Ancak süreç, yargıya takılmış durumda.

Hukuk çevreleri, California´da 1978´de yeniden yürürlüğe girdiğinden beri idam cezası sisteminin işlemediği konusunda görüşbirliği içinde.

Loyola Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden Paula Mitchell, ”Californialı vergi mükelleflerinin cebinden 5 milyar dolar çıktı. 13 mahkumun cezası infaz edildi. Yaklaşık yüz mahkum, infaz edilmeyi beklerken yaşlılık ya da başka doğal nedenlerden öldü” diyor.

Kasım´da yapılacak referandum ise ya California´da idam cezasını tamamen kaldıracak, ya da idam cezası infazlarını kolaylaştıracak yasal süreci başlatacak.

Kamuoyu ise bölünmüş durumda.

Mike Farrell, ”Amerika´daki ölüm cezası, uygulanma açısından bence son derece ırkçı çünkü ölüm cezası sadece yoksullar ve iyi avukatı olmayanlara veriliyor. Masumlar tuzağa düşürülüp öldürülüyor. Bana göre bu sistemde adalete yer yok” diyor.

Annesi, kızkardeşi ve iki yeğeni cinayete kurban giden eski profesyonel futbolcu Kermit Alexander, idam cezasını destekliyor: ”Eğer bu, intikam alma meselesi olsaydı eşim bundan 30 yıl önce mahkemede intikamını zaten almış olurdu. Adalet, bu süreç içinde yerini bulmak için adeta sırasını bekliyor.”

Temyizler ve uzman avukat sayısının az olması nedeniyle sistemde gecikmeler yaşanıyor.

İdam cezası, Amerika´da 30 eyalette uygulanırken geri kalan 20 eyalette yasaklanmış durumda. Nadir olarak verilen idam cezası, birçok hukukçuya göre en korkunç suçlarda kullanılmalı.

Avukat Mike Hestrin, “İdam cezası, savcıların ve adalet sisteminin en korkunç suçları işleyenleri cezalandırmak için ihtiyaç duyduğu bir uygulama. İdam cezası ayrıca kamuoyunun ağır suçlara karşı duyduğu öfkeyi ifade etmesi için de önemli bir araç,” şeklibde konuşuyor.

Amerika, idam cezasının hala yasal olduğu birkaç demokratik ülkeden biri.

Mike Farrell, “İdam cezası toplumumuzu yozlaştırıyor. İnsan olarak bizleri alçaltıyor” diyor.

Kimileriyse idam cezasını destekliyor.

Tami Alexander, “İdam cezası hayata değer verdiğimizi gösteriyor. Eğer bir can alırsanız bunun bedelini kendi canınızla ödersiniz” diyor.

California´da yaşayanlar, kararı 8 Kasım´da verecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —