Carl Bildt: Erdoğan`ın Türkiyesi Doğru Yolda

Carl Bildt: Erdoğan`ın Türkiyesi Doğru Yolda

Anadolu Kaplanlarının girişimcilik ruhunun ağırlıklı olduğu yeni bir orta sınıf gelişmektedir. Türkiye, son yılların ekonomik krizinden güçlenerek çıkmıştır. Bankacılık sektörü güçlüdür. Bununla beraber sınamalar da eksik de?

10 Ekim 2013... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt`i kabulü...


Carl Bildt - İsveç Dışişleri Bakanı

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam Stokholm’e geliyor. Dışişleri Bakanı Carl Bildt makalesinde, bu ülkenin AB’nin önündeki sınamalar konusunda yapılacak çalışmalarda kilit rol oynadığını belirtiyor.

Yarın Başbakan Fredrik Reinfeldt, Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Stokholm’ü ziyareti sırasında bir görüşme yapacak. Başbakan Erdoğan, AB’nin Türk komşumuzla ilişkilerinin bir dönemeçte bulunduğu sırada geliyor. Dün son üç yıldır ilk defa gerçekleşen, üyelik müzakerelerinde yeni bir faslın açılması sırasında ben de hazır bulundum. Uluslararası toplum, bugün itibarıyla Türkiye’nin AB perspektifinde yepyeni bir durum yaratacak olan, bölünmüş Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine yönelik ilk adımları beklemektedir.

Erdoğan ile yapacağımız görüşmelerde, AB müzakerelerinde yeni bir başlangıç yapılmasına yönelik ihtiyaç en üst önceliğe sahip husus olacaktır.

Türkiye’nin AB üyeliğinin stratejik anlamına dair bir perspektif edinebilmek amacıyla geriye doğru bir adım atmak anlamlı olacaktır. Bu yıl, dönemin Avrupa Topluluğu ile Türkiye arasında Ankara’da tarihî ortaklık anlaşmasının imzalanmasının ve Türkiye’nin hâlâ sonuçlanmamış olan Avrupa iş birliğine doğru yolcuğunun başlangıcının 50. yıl dönümü.

Elli Yıl Önce Avrupa Topluluğu ile Türkiye Arasında Tarihî Ortaklık Anlaşması İmzalandı

Bu; Avrasyalı, Müslüman, G-20, NATO ve OECD üyesi ülke, 1923’te Cumhuriyet’in doğumundan bu yana Batı ortaklığını hedefleyen bilinçli bir mücadele vermektedir. Ancak ordu tarafından yönetilen devlet yapısı, ilk defa bu yıl daha gerçek bir halk idaresine ve daha açık bir toplum atmosferine sahip olmaya doğru bir değişim yaşamıştır. Türk liderler artık Kürtçe eğitime izin vermekte ve günümüz Türkiye’si için önemli bir kaynak olacak toplumsal çeşitlilikten bahsetmektedirler. Bu durum, gösterilecek dikkati hak etmektedir. Türkiye’nin güneydoğusunda silahlar susmuştur ve barış süreci iyi bir yoldadır. Erdoğan’ın yönetiminde yeni bir Türkiye gelişmiştir.

Bazı sıkıntılar sürmektedir. Ancak henüz hiçbir yönüyle sonuçlanmamış olan bu temel ve uzun vadeli değişim sürecinin tamamlanması önem taşımaktadır. Yaz aylarında Türkiye’de yaşanan halk protestoları sonrasında kendimize zaman kaybetmeden sormamız gereken soru, demokratik reformları teşvik etmek adına AB’nin bu aday ülke üzerindeki cazibesini kullanmayı ne kadar başarabilmiştir -yahut başarısız olmuştur- sorusu olmalıdır.

Erdoğan ile birlikte beş bakan ve yaklaşık 200 kişiden oluşan bir iş dünyası heyeti gelmektedir. Bu da ticari ilişkilerin gitgide artan önemine işaret etmektedir. Türkiye, milenyumun başından itibaren küresel ekonomiye ciddi bir entegrasyon sağlamıştır. GSMH’si, son on yılda üçe katlanmıştır. Bu gelişme, liberal reform politikalarının ve AB ile 1995 yılında kurulan Gümrük Birliği’nin bir sonucudur.

Anadolu Kaplanlarının girişimcilik ruhunun ağırlıklı olduğu yeni bir orta sınıf gelişmektedir.

Türkiye, son yılların ekonomik krizinden güçlenerek çıkmıştır. Bankacılık sektörü güçlüdür.

Bununla beraber sınamalar da eksik değildir. Cari açığı büyümektedir, enflasyon kontrol altında bulundurulmalıdır özellikle eğitim seviyesini artırmaya yönelik yapısal reformlar gerçekleştirilmelidir. İş piyasasının yenilenmesi ve kayıt dışı ekonomiyi denetim altına almak gerekmektedir.

Bu ihtiyaçların ortaya koyduğu perspektif, AB reformlarının önemine dikkat çekmektedir.

Ayrıca Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırımların yüzde 80’i AB kaynaklıdır ve AB, Türkiye için en büyük ihraç pazarı konumundadır.

Genç Türkiye’yi -bu 70 milyonluk ülkenin vatandaşlarının yüzde 70’i 30 yaşın altındadır– kategorize etmek mümkün değildir. Genç nesiller, liberal reformların sürmesini ve daha özgür bir toplumsal hayat istemektedir. Onların bu istekliliği, AB üyeliği sürecinin yeni bir güce kavuşması ihtiyacına dikkatleri çekmektedir.

Cumhuriyet’in doğum günü olan 29 Ekim’de Marmaray olarak anılan, Avrupa ile Asya arasındaki tren tüneli hizmete girmiştir. Uzun vadede bu tünel Avrupa ile Asya arasındaki bağlar için önemli bir rol oynayacaktır. Bu durum ticaret ve yatırımların yayılması açısından yararlı olan Türkiye’nin eşsiz jeostratejik konumuna iyi bir örnek teşkil etmektedir.

Türkiye ayrıca AB’nin güneydoğu sınırlarıyla ilgili olarak önünde bulunan zorlukların çözümünde kilit niteliğe sahip bir ortaktır. Göç, enerji ve güvenlik bu konuların başında gelmektedir. İyi işleyen bir iş birliği olmadığı takdirde, yakın çevredeki göçle ilgili ve insani konulardaki zorlukların yönetimi mümkün değildir. Vize uygulaması ekonomik alışverişi olumsuz etkilemekte ve AB’ye dair olumsuz imaja katkıda bulunmaktadır. Türkler için bu uygulama kaldırılmalıdır.

Enerji alanında ise Türkiye, AB’nin öncelikle merkezi Orta Asya ve Güneydoğu Akdeniz’de bulunan çeşitlendirilmiş bir enerji tedariki yapısına yönelik duyduğu ihtiyaç kapsamında düğüm noktası konumundadır. Güvenlik politikası alanında ise Türkiye’nin AB’nin sicil ve askerî kriz yönetimi kapasitesine ve AB ile NATO arasında iş birliğinin daha iyi işlemesine yönelik yapacağı katkılara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar, Türkiye’nin katkısı olmadan gerçekleşemez.

Türkiye’nin AB üyelik süreci, artık canlandırılmalı ve yeni bir ivme kazanmalıdır. (İsveç`te yayınlanan Dagens Industri gazetesi, 06 Kasım 2013)



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yükleniyor