Tarih: 27.03.2018 20:02

Carter: Trump´ın Bolton ataması, ABD için ulusal felaket

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Başkanı Donald Trump´ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´la yapacağı zirveden umutlu olduğunu söyleyen Jimmy Carter, diğer yandan, bu tarihi adım öncesinde John Bolton´un Ulusal Güvenlik Danışmanı yapılmasını sert dille eleştirdi. 

2002 yılında Nobel Barış Ödülü´ne layık görülmüş olan eski ABD Başkanı, Trump´ın Bolton´u Ulusal Güvenlik Danışmanı yaparak başkanlığının en berbat hatalarından birini yapmış olabileceğini belirtti.

Bush yönetimi döneminde ABD Dışişleri´nin üst düzey yetkilisi ve ardından BM Temsilcisi olan Bolton, önleyici saldırıyı savunan ve diplomatik sorunların çözümünü savaşta arayan en şahin isimlerden biriydi.

´´Faith/İnanç´´ isimli 32. kitabının yayımlanması vesilesiyle USA TODAY gazetesine konuşan 1977-1981 döneminin ABD Başkanı, şunları söyledi: 

´IRAK İŞGALİNİN MİMARLARINDAN´

´´Trump´ın göreve gelmesinden beri yaptığı en berbat hatalardan biri, uzun zamandır Kuzey Kore´yle savaşı, hatta İran´a saldırmayı savunan ve Irak´ın işgal edilmesi kararının mimarlarından biri olan Bolton´u işe alması olsa gerek´´

2015 yılında beyin kanseri teşhisi konan ancak tedaviyle hastalığı atlatan 93 yaşındaki Demokrat Partili siyasetçi, bu atamayı ´´Ülkemiz için bir felaket´´ diye niteledi. 

KUZEY KORE´Yİ İYİ TANIYOR
Carter, Kuzey Kore´ye barış elçiliği yapmaya gönüllü olduğunu açıklaması sonrası 1994´te dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından Pyonyang´a gönderilmişti. Carter´ın haziranda görüştüğü şimdiki Kuzey Kore liderinin dedesi Kim Il-sung, nükleer silah programını durdurmayı kabul etmiş, ama ağustos ayında ölmüştü. Carter, 2010´da da dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından bir ABD´linin serbest bırakılmasını sağlamak üzere Kuzey Kore´ye gönderilmişti.

´ÖNCE BOLTON´U GÖNDERSİN´

Bu tecrübelerine dayanarak Trump´a Kuzey Kore konusunda ne tavsiye ettiği sorulduğunda ´´Öncelikle Bolton´u kovmasını tavsiye ediyorum´´ yanıtını veren Carter, ardından Trump´a taleplerinin özünü anlamak için Kuzey Korelileri can kulağıyla dinlemesini tavsiye etti. 

´İSTEDİKLERİ, ABD´DEN SALDIRMAZLIK GARANTİSİ´

´´Kuzey Korelilerin uzun zamandır istediği şey, 6´lı (Kuzey Kore-ABD-Çin-Rusya-Japonya-Güney Kore) Anlaşma ile teyit edilen garanti, yani Kuzey Kore komşularıyla barış içinde geçindiği müddetçe ABD´nin Kuzey Kore´ye saldırmayacağı garantisi´´ diyen eski ABD Başkanı, bunun ABD´nin Kore Yarımadası´ndaki askeri varlığından ödün vermesini, yani Amerikan askerlerinin azaltılması, Amerikan askeri tatbikatlarından vazgeçilmesini gerektirebileceğini belirtti. 

´UAEK DENETİMİ OLURSA ÖDÜN VERMEYE DEĞER´

´´Bu ödünü vermeye değer mi´´ sorusunu ´´Eğer anlaşmanın işleyip işlemediği Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu´nun (UAEK) düzenli teftişleriyle teyit edilebilecekse, evet, kesinlikle değer´´ diye yanıtlayan Carter, Trump´ın 14 aylık görev süresinde yönetiminde en az 30 değişiklik yapmasının da tehlike zilleri çaldırdığı görüşünde:

 

´TEK ADAM, TEK SES´ ELEŞTİRİSİ

´´Hükümetin kilit görevlerini sadece kendisiyle hemfikir kişilerle doldurması karşısında endişeliyim. Nihai kararını vermeden önce farklı görüşlere erişebilmek çok değerlidir. Bence Trump´ın son günlerde en yakın danışmanlarıyla ilgili tercihleri, çeşitlilik değil aynılık arz ediyor.´´




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —