Çavuşoğlu: Biz kardeşiz fakat hamasetle olmaz, ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmemiz lazım

Çavuşoğlu: Biz kardeşiz fakat hamasetle olmaz, ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmemiz lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin iki ülke liderlerinin belirlediği hedefe ulaşılması için ticaretin önündeki engellerin tamamen kaldırılması, ürün çeşitlerinin ve yatırım mikta

 

Bakan Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan´da mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile görüştü.

İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Azerbaycan´ı ata yurdu olarak gördüğünü ve 4.5 ay sonra Bakü´de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Bakü´yü en son 15 Temmuz´da ziyaret ettiğini ve buradan ayrıldıktan saatler sonra Türkiye´deki darbe girişiminin yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu girişimin Cumhurbaşkanının liderliği, Türk milletinin güçlü dirayeti, kardeş Azerbaycan yönetim ve halkının da desteğiyle başarısız olduğunu vurguladı.

‘BAKÜ´NÜN FETÖ´YE KARŞI TEDBİRLERİNDEN MEMNUNUZ´

Azerbaycan yönetimine ve halkına teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Kardeşlik zor günlerde belli olur. Zor günlerde Azerbaycan bizi yalnız bırakmadı. Biz uyumadık, Azerbaycan da uyumadı. Biz nöbet tuttuk, Azerbaycan halkı da nöbet tuttu. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız. FETÖ´nün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğunu hep birlikte gördük. Azerbaycan´daki yapılanmasına karşı alınan tedbirleri de memnuniyetle karşılıyoruz. FETÖ, Türkiye´de ne planlıyorsa bulundukları diğer ülkelerde de aynı plan ve amaçlar içindeler. Azerbaycan´ın güvenlik ve istikrarı için de bu tedbirler önemli. Bu terör örgütü ile mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Mustafa Kemal Atatürk´ün “Azerbaycan´ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimiz”, Haydar Aliyev´in “Bir millet, iki devlet” sözlerine atıfta bulunan Çavuşoğlu, “Bu anlayış içerisinde işbirliğimizi güçlendirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Azerbaycan´da ekonomiyi çeşitlendirme ve yerli üretimi destekleme programını güçlü şekilde destekliyoruz. Türk firmalarına da gidin Azerbaycan´da yatırım yapın diyoruz” diye konuştu.

‘TANAP BİRİNCİ DERECELİ ÖNEMLİ PROJE´

Azerbaycan´la birlikte gerçekleştirdikleri ulaştırma ve enerji projelerinden de bahseden Çavuşoğlu, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunu tamamlayınca daha da iyi olacak. Pekin´e kadar uzanan önemli bir projenin merkezinde yer alıyoruz. TANAP bizim için birinci dereceli önemli projedir. Ortak projemizdir. Zamanından önce bitmesi için çalışıyoruz. Önce Azerbaycan gazı Türkiye´ye gelecek, daha sonra da Avrupa piyasalarına ulaşacak” ifadelerini kullandı.

‘PETROL FİYATLARINDA BİR DÜŞÜŞ OLABİLİR AMA BUNUN ARKASINA SIĞINMAMAMIZ LAZIM´

Bölgenin kalkınma ve istikrarı için üçlü mekanizmaları sürdürdüklerini belirten Çavuşoğlu,  Azerbaycan ve Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin gelecek toplantısının hazırlıklarını mevkidaşıyla değerlendirdiklerini söyledi.

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin amacının ticari ilişkileri artırmak ve iş birliğini güçlendirmek olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz kardeşiz fakat sadece hamasetle olmaz. Ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmemiz lazım. Yatırımları artırmamız lazım. Dolayısıyla zirvelerin çok faydasını gördük. Zirve sadece formalite değil, bunun öncesinde hazırlığımızı da yapmamız lazım ki var. Zirvede alınan kararların da uygulanmasını çok iyi takip etmemiz lazım. Ticaret hacmi hedefimize ulaşmamız için daha çok çalışmamız lazım. Petrol fiyatlarında bir düşüş olabilir ama bunun arkasına sığınmamamız lazım. Her şeyden önce ticaretin önündeki engellerin tamamen kaldırılması lazım. İki ülke arasında ticarette malların önünde vergi, engel olmaması lazım. Şimdi tercihli ticaret antlaşması için bugün görüştük ve talimat verdik. Teknik uzmanlarımız çalışmalarını hızlandıracak. Ulaşım projeleri de esasen ticaretimizi artıracak projeler. Sadece iki ülke arasında değil, İran tarafından, Çin tarafından gelen projeler var. Tüm bu projeleri birleştirdiğimiz zaman hem ticaret için merkez oluyoruz. İki ülke arasındaki ticareti, ürünlerin çeşidini, karşılıklı yatırım miktarlarını artırmamız lazım. Bu konuda sadece kararlılığımız yok, güçlü bir şekilde çalışmalarımız da var.”

‘BİZİM DÜŞÜNCELERİMİZ AZERBAYCAN´IN DÜŞÜNCELERİ DEMEKTİR´

Alanya´da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov´la gerçekleştirdiği görüşmede Dağlık Karabağ konusunu da müzakere ettiklerini bildiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Rusya´nın bazı çabaları vardı. Putin´in bazı önerileri vardı AGİT Minsk Grubu dışında. Rusya ile ilişkilerimizin normalleşemeye başladığı ilk günlerde Soçi´de yaptığımız görüşmede de Lavrov´la bu konuyu konuşmuştuk. Son gelişmeleri Lavrov´dan dinleme fırsatım oldu. Türkiye olarak kendi düşüncelerimizi paylaştık ki bizim düşüncelerimiz Azerbaycan´ın düşünceleri demektir. Azerbaycan´ın düşüncelerini biz her yerde destekliyoruz. Bu meselenin bir an önce hallolması gerektiğini söyledik. Tabii ki Azerbaycan´ın toprak bütünlüğü çerçevesinde. Rusya´nın bu girişimlerini de desteklediğimizi söyledik. Ama son zamanlarda bir yavaşlama gördük. Bir an evvel buradan netice almamız gerektiğini sayın Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan), (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin´e de söylemişti.”




Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor