• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Çavuşoğlu, Kudüs oylaması için ABD´ye gidiyor

Çavuşoğlu, Kudüs oylaması için ABD´ye gidiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler´deki Kudüs oylaması için ABD´ye gidiyor. Kudüs oylaması, Türkiye ve Yemen´in talebi üzerine görüşülecek.

 

Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyan ABD Başkanı Donald Trump´ı bu kararından döndürmeyi amaçlayan ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nde (BMGK) ABD vetosuna takılan karar tasarısı, genel kurulda oylanacak. Çavuşoğlu´nun da bu oylamaya katılmak için bugün ABD´ye gideceği, uçakta Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki´nin de olacağı öğrenildi. 

BM Genel Kurulu Başkanı Miroslav Lajcak´ın sözcüsü Brendan Varma, tasarının İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dönem başkanı Türkiye ile BM´deki Arap devletleri adına Yemen´in talebiyle gündeme alındığını açıkladı.

Perşembe günü 193 üyeli genel kurulun oyuna sunulması beklenen karar tasarısının, BMGK´da ABD´nin vetosuna takılan tasarıyla büyük oranda aynı içeriğe sahip olacağı belirtiliyor. 

ABD, BM´DE YALNIZ 

BMGK´daki oylamada Kudüs ile ilgili tasarı, veto hakkını kullanan ABD dışındaki diğer 14 üye tarafından kabul edilmişti. BMGK´da kabul edilebilmesi için lehte 9 oy alması gereken bir tasarı, daimi üyeler ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya´dan birinin veto hakkını kullanması durumunda reddediliyor.

3´TE 2 ÇOĞUNLUK YETERLİ

BM Güvenlik Konseyi´nin aksine genel kurulda hiçbir ülkenin veto hakkı bulunmuyor ve tasarının kabulü için üçte iki çoğunluk aranıyor. Ancak BM Genel Kurulu´nda onaylanan karar tasarılarının yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor