Tarih: 19.09.2017 09:10

Çavuşoğlu: Sığınmacılar konusunda yeterli destek aldığımızı söyleyemem

Facebook Twitter Linked-in

 

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletlerin (BM) Facebook sayfasında canlı yayınlanan programda Türkiye´nin insani yardımlarına ilişkin bilgiler verdi.

İnsani yardımların kendileri için öncelikli konu olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, 2016 yılında Türkiye´nin insani yardım konusunda ABD´den sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlattı. 

Milli gelire göre yapılan yardım oranında ise Türkiye´nin ilk sırada yer aldığını vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye´nin Karayipler´den Afrika´ya, küçük ada devletlerinden Asya´ya kadar nerede yardıma muhtaç insan varsa oraya yardım ulaştırdığını söyledi.

Myanmar ve Bangladeş´te de yerlerinden edilen insanlara Türkiye´nin uzun süredir yardım ettiğini anlatan Çavuşoğlu, 'Şu anda da Arakan´dan kaçmak zorunda kalan çoğunluğu Bangladeş´teki sığınmacılara yardım ediyoruz' ifadesini kullandı.

Türkiye´nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yardımlarına da değinen Çavuşoğlu, Türkiye´nin sığınmacılar için 30 milyar dolar harcadığını, uluslararası toplumdan gelen desteğin ise çok küçük olduğunu belirtti.

Avrupa Birliğinin (AB) 3 milyar euro yardım sözü verdiğini anımsatan Çavuşoğlu, 'Bugüne kadar yaklaşık 800 milyon euro katkı verdiler. Bu rakam 2016´da söz verdikleri miktarın yaklaşık yüzde 25´i ve biz neredeyse 2017´nin sonuna geldik. Sığınmacılar konusunda yeterli destek aldığımızı ya da külfetin paylaşıldığını söyleyemem. Herkes Türkiye´ye cesaret verici sözler ve övgülerde bulunuyor' değerlendirmesinde bulundu. 

Çavuşoğlu, tüm tarafların, Türkiye´nin sığınmacılar için kurduğu kampların 'en iyisi' olduğunu söylediğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, 'Uluslararası toplum daha fazla dayanışma göstermeli ve sığınmacıları destekleme konusunda daha hassas olmalı. Türkiye´de neredeyse 900 bin okul çağında Suriyeli çocuk var. Onlar için yeni sınıflar inşa etmemiz gerekiyor. Suriye´nin gelecek nesillerini kaybedemeyiz' diye konuştu.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —