Tarih: 20.12.2016 23:03

Çavuşoğlu: ´Suriye´deki Gruplara Dış Destek Durmalı´

Facebook Twitter Linked-in

 

Moskova´da Rus ve İran Dışişleri Bakanlarıyla biraraya gelen Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye´deki tüm gruplara dış desteğin durdurulması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye´nin Suriye genelinde ateşkese ulaşılması konusunda çabalarına devam edeceğini de kaydetti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye´deki gruplara dış desteğin durdurulması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, sadece bir tarafı işaret etmenin yanlış olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye´nin Suriye´de siyasi çözüm çabalarına ve ülke genelinde ateşkese ulaşılması konusunda çabalarına devam edeceğini de belirtti.

Moskova´da Rus ve İran Dışişleri Bakanları ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Türkiye´nin IŞİD´i sınırdan uzaklaştırmak için başlattığı operasyonun el-Bab çevresinde devam ettiğini ve gizli bir gündemi de olmadığını kaydetti.

Lavrov: “Rusya, Türkiye ve İran Suriye´de terörle mücadele konusunda hemfikir”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, 3 ülkenin Suriye rejimi ile muhalifler arasında bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydetti.

Lavrov, Rusya, İran ve Türkiye´nin Suriye´nin toprak bütünlüğünü korunması ve Suriye barış görüşmelerinin yeniden başlaması yönündeki deklarasyona imza attıklarını da kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Rusya, Türkiye ve İran´ın Halep´te yaşayanların tahliyesinin tamamlanması için de etkilerini kullanacağını belirtti.

Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran´ın Suriye´de rejim değişikliği değil, terörle mücadele konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesiyle, İran ve Türkiye´nin Şam rejimi ile muhalifler arasında varılacak bir barış anlaşmasının garantörü olmaya hazır olduğunu söyledi.

Bu açıklama, Türkiye´nin Suriye krizinin çözümünde ana aktörleri araında yer aldığını perçinlemiş oldu. Ankara, geçen hafta da Halep için varılan ateşkese arabuluculuk etmişti.

Türkiye, İran ve Rusya, Suriye´nin geleceği için Moskova´da biraraya gelirken, Amerika bu toplantının dışında kaldı.

Moskova, Şam rejimini desteklerken, Ankara, Esat karşıtı muhalifleri destekliyor.

Bugün Moskova´da yapılan bu üçlü görüşme Türkiye ile Rusya´nın, Ankara´da Rus Büyükelçisi Andrey Karlov´un öldürülmesinden sonra da ilişkilerini bozmama konusunda kararlı olduğunu gösteriyor.

İki Bakan çiçek bıraktı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov görüşmeler sırasında Ankara´da öldürülen Rus Büyükelçi Andrei Karlov´un bir masadaki fotoğrafının önüne çiçekler bıraktılar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —