Çavuşoğlu, Tillerson´la görüştü: İlişkilerin normalleşmesi konusunda anlaşmaya varıldı

Çavuşoğlu, Tillerson´la görüştü: İlişkilerin normalleşmesi konusunda anlaşmaya varıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD´li mevkidaşı Rex Tillerson ile yaptığı görüşme sonrasında Ankara-Washington hattındaki gerginlik için normalleşme sinyalleri verdi. Çavuşoğlu, bu normalleşme süreci için mekanizmalar kurula

 

  • Ankara-Washington hattındaki kriz derinleşirken bir dizi ziyaret için Türkiye´ye gelen Tillerson ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu´nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:
  • Bu ziyareti önemli ve faydalı buluyoruz. Sadece ikili ilişkiler değil, bölgesel konulardaki yaklaşımlarımız da değerlendirilmiştir.
  • Dün akşamdan bu yana ortaya koyduğumuz irade ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlaşmaya vardık. Umarım bu ziyaret sonrası ilişkilerimizin tekrar rayına girmesi için iki müttefik gibi güveni yeniden tesis ederiz.
  • #Canlı: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD´li mevkidaşı Rex Tillerson ile ortak basın toplantısı düzenliyor https://t.co/4odkeg4HeA

´ÇÖZEMEDİĞİMİZ KONULAR OLDU´

  • Sorunları ele alacağımız mekanizmalar oluşturacağız. Kurulacak mekanizmalar topu taca atmak değil. Fakat bugüne kadar verilen sözler oldu. Konuştuğumuz konular oldu. Tutulmayan sözler de oldu, çözemediğimiz konular da oldu. Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz? Konuların sözde kalmaması için birlikte neler yapabiliriz bunları da konuştuk.
  • İlişkilerimizin tekrar yoluna girmesi için önemli olan bu ziyaretler neticesinde birlikte geleceğe yönelik adımlar atarız ve neticeleri alırız. Birlikte geleceğe yönelik ortak adımlar atacağımıza ve neticeler alacağımıza inanıyorum.

Çavuşoğlu´ndan sonra sözü alan Tillerson da şunları söyledi:

  • Afganistan´da Bosna´da beraber çalıştık. Gerçekten çok büyük fedakarlıkları birlikte üstlendik. Türkiye birçok terör örgütünün tehditleriyle karşı karşıya. Türkiye çok önemli bir ülke. Bu anlamda Suriye´de işbirliğimiz, IŞİD´le ilgili konular, bağımsız ve birleşik bir Suriye´nin kurulması için birlikte çalışmamız gerekiyor.

´SİVİL HALKA ZARAR GELMEMESİ İÇİN RİCALARIMIZ VAR´

  • (Afrin) Sivil halka zarar gelmemesi için Türkiye´den bazı ricalarımız var. Suriye´de gerilimin artmamasına çalışıyoruz. Suriye halkı için Cenevre konferanslarının bir çözüm getirmesini diliyoruz.
  • Türk halkı ve Türk hükümeti şimdiye kadar gösterdikleri misafirperverlikle hepimize örnek oldular. 3 milyon mülteciyi ağırlıyorlar. Türkiye´nin güvenlik endişelerini ciddiye alıyoruz. Bu anlamda sivil halka zarar gelmemesi için Türkiye´de bazı ricalarımız var.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

  • Dün Sayın Erdoğan bugün sayın Dışişleri Bakanı´na ilettik. Her zaman SDG´ye sağladığımız desteğin sınırlı olacağı ve zaman sınırı olacağını ilettik. Türkiye´yi hukukun üstünlüğünü, basının özgürlüğü konusunda destekliyoruz.

OHAL ELEŞTİRİSİ

  • 15 Temmuz darbe girişimi suçlularının adil ve şeffaf bir şekilde yargılanması gerekiyor. OHAL çerçevesinde tutuklu sayısının fazla olduğu dile getirdik. Konsolosluk çalışanlarıyla ilgili ciddi kaygılarımızı ilettik. Serkan Gölge ile ilgili itiraz süresinin sürdüğünü biliyoruz. Burada da yargılamanın adil yapılmasını diliyoruz. OHAL konusunda endişelerimizi dile getirdik. 
  • DSG´ye sağladığımız desteğin sınırlı olacağını aktardık. 
TILLERSON: SURİYE´DEKİ HEDEFLERİMİZ TAMAMEN ÖRTÜŞÜYOR 

Tillerson, gazetecilerin 'Türkiye ile yaşanan gerginliklere çözüm önerileriniz var mı? Menbiç´ten askerlerinizi çekmeyi planlıyor musunuz?' sorusuna şu yanıtı verdi:

'Erdoğan ile yaptığımız görüşmelerde bu kritik öneme sahip konuların çözümüne ilişkin tekliflerimizi sunduk. Bunların bir kısmı toplantıdan sonra yayınlanacak olan belgede belirtilecek. Bizim aramızda sorun olan konularda çalışmayı taahhüt ettik. Suriye´deki hedeflerimiz tamamen örtüşüyor. Hiçbir farklılık yok. Suriye´de bölünme olmadan çözüme ulaşmak istiyoruz. (Çalışma gruplarında) Öncelikle Menbiç konusunu ele alacağız.'

ÇAVUŞOĞLU: ÇALIŞMA GRUBU ÇOK ÖNEMLİ

Çavuşoğlu da 'Bizim endişelerimiz doğrudan bize yönelik tehditlerle ilgili. YPG´nin bize saldırıları ile ilgili. Bugüne kadar 100 civarında bizim vatandaşımız Afrin bölgesinden gelen silahlarla, roketlerle öldürüldü. Dolayısıyla elbette endişelerimizi de kapsayan bu çalışma grubu, bu çerçevede atılacak somut adımlar çok önemli. YPG, DEAŞ, FETÖ ile ilgili çok önemli' dedi.

ÇAVUŞOĞLU: YPG´NİN MENBİÇ´TEN AYRILDIĞINA EMİN OLACAĞIZ

2016 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama´nın Türkiye´ye Menbiç konusunda söz verdiğini söyleyen Çavuşoğlu, 'Bir keresinde heyet davet edildi, YPG´nin Fırat´ın doğusuna gittiği söylemek için. Biz tatmin olmadık ve gitmediklerini öğrendik. Biz Menbiç´ten başlayacak ve Fırat´ın doğusuna gittiklerine emin olacağız. Menbiç´i istikrara kavuşturmak için elimizden geleni yapacağız. YPG buradan (Menbiç´ten) çıktıktan sonra ABD ile güvene dayalı adım atabiliriz ama önce YPG´nin buradan çıkması lazım. Bu şehirleri kimin yöneteceği çok önemli' diye konuştu. 

TILLERSON: İLERLEYEBİLECEĞİMİZ BİR NOKTADAN BAŞLAMAK İSTİYORUZ

Tillerson, Ankara-Washington hattındaki normalleşme çalışmaları için 'Bu ilişki çok önemli. NATO müttefiki olarak, ABD-Türk halkları için son derece önemli bir ilişkiden bahsediyoruz. İlerleyebileceğimiz bir noktadan başlamak istiyoruz. Yapılacak çok detaylı çalışmalar var. Türkiye ve ABD şu aşamadan sonra birlikte hareket edecek. Suriye´deki terörist gruplarla ilgili birlikte hareket edeceğiz' ifadelerini kullandı.

´OSMANLI TOKADI´ SORUSUNA YANIT: SORUNLARI BİZDEN GELEN AÇIKLAMALARA BAĞLAMAYIN

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın ABD´li bir komutana yönelik olarak söylediği ´Osmanlı tokadı yememiş´ sözlerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

'Sorunları bizden gelen açıklamalara bağlarsanız gerçekçi olmaz. Bizim açıklamamız düşmanlık yapmak için yapılan açıklamalar değil. Biz siyasetçiler olarak bazen attığımız adımlarla kamuoyunun duygularını pozitif anlamda yönlendirebiliriz.'

ÇAVUŞOĞLUTUTUKLAMALARIN OHAL´LE İLGİLİSİ YOK 

Çavuşoğlu, OHAL sürecine ilişkin soruya da 'Türkiye´deki yargılamaların OHAL ile ilgilisi yok. OHAL vatandaşlarımızın haklarını kısıtlamıyor. İktidara geldiğimizde attığımız ilk adımlardan birisiydi. OHAL içinde bu yargılama süreçlerini belirleyecek bir kanun kabul edilmedi. Bağımsız mahkemeler, Avrupa ve evrensel kriterlerle yürür. Yargılama süreci içerisinde bizim yapabileceğimiz yargılama sürecini hızlandırma konusunda tavsiyedir. Sonuçta bağımsız yargı karar veriyor. Üst mahkemelere gitme, AYM´ye gitme, AİHM´e… ' diye konuştu.

TILLERSON: DSG´YE GEREKENİN ÜSTÜNDE KAYNAK AYRILMADI´

Tillerson, ABD´nin bütçesinde Demokratik Suriye Güçleri´ne (DSG) ayrılan kaynakla ilgili 'Gerekenin üstünde herhangi bir ilave kaynak ayrılmadı' değerlendirmesini yaptı.

´GÜLEN´LE İLGİLİ BÜTÜN KANITLARI İNCELEYECEĞİZ´

Türkiye´nin 15 Temmuz´daki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen´le ilgili bir soruya da  Tillerson´ın cevabı 'Bütün kanıtları inceleyeceğiz. ABD´de yasa dışı bir çalışma gerçekleşiyorsa yeni kanıt almayı isteriz' diyerek cevap verdi.

ABD, TÜRKİYE´YE S-400´LER İÇİN YAPTIRIM UYGULAYACAK MI? 

ABD´nin Rusya´ya uyguladığı yaptırımlardan dolayı Türkiye´nin S-400 hava sistemi alımında bir sorun yaşanıp yaşanmayacağı ile ilgili bir soruya Tillerson şu cevabı verdi:

'Biz bu çerçevede kongrenin geçtiğimiz aylarda kabul ettiği kanunu değerlendirdik. Bu Rus askeri aletlerinin alınmasıyla ilgili. Bu aslında belirlediğimiz ilk konulardan birisi, uzmanları bir araya getireceğiz. Bizim dostluğumuzu zarara uğratmak çerçevesinde aldığımız bir karar değil, tabii ki Rusya´ya karşı bir karar. Dünyada bu tür satın almalar konusunda endişelerimizi dile getiriyoruz. Birçok ülke değerlendirmeleri yaptıktan sonra kararını veriyoruz.'

´BAZI MÜTTEFİKLERİMİZ PATRİOTLARI ÇEKTİ´

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Kullandığınız terminolojiye karşıyım. Tehdit kelimesini kullandınız. Tehdit dilini kullanmayız ve kendimiz de reddederiz. Rex´in de söylediği gibi sadece bu akşam konuşmadık. Sık sık telefonda da görüşüyoruz. Elbette kongrede çıkan bir yasa var, onu bize izah ettiler. Fakat diğer taraftan da bir konu var ki bu da bizim ulusal güvenliğimiz için çok önemli. Benim hava savunma sistemine acil olarak ihtiyacım var. Müttefiklerimizden almak istiyoruz, yok. Basit silahları bile alırken yok kongreydi, şuydu, buydu… Rusya bu konuda bize cazip önerilerde bulundu. En son Erdoğan´ın ziyaretinde ortak üretim konusunda bir ön anlaşma yaptık. Demek ki müttefiklerimizle ilgili bir sorun var. Niye NATO içerisinde karşılamayalım? Bunlar karşılanmazsa başka seçeneklere bakmak zorundaydık. Bazı müttefiklerimiz patriotları çekti. Sadece İspanya´nın var. Biz Rusya ile görüşmelerimizi kongredeki görüşmeden önce tamamladık. Gerisi detay.' 

ORTAK DEKLARASYON

Toplantıdan sonra ABD-Türkiye ortak deklarasyonunda da şu ifadeler yer aldı: 

  • Suriye içinde oldu-bitti ve demografik değişim yaratacak tüm girişimlere yönelik kararlı bir duruş sergileyeceğiz. 
  • İki ülke arasındaki sorunların çözümü için en geç Mart ortasına kadar ortak mekanizma kurulması kararlaştırıldı.
  • Türkiye ve ABD, Suriye´nin toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin muhafazasına olan bağlılıklarını teyit ederler.


Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor