• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Çavuşoğlu, Mülteci Gelmesinden Endişeli

Çavuşoğlu, Mülteci Gelmesinden Endişeli

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, eğer Suriye Devlet Başkanı Beşar el Esad’a bağlı kuvvetler veya İslam Devleti isyancıları Halep yakınlarına ilerlerse Türkiye’nin 2-3 milyon daha Suriyeli mültecin

Ruters

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, eğer Suriye Devlet Başkanı Beşar el Esad’a bağlı kuvvetler veya İslam Devleti isyancıları Halep yakınlarına ilerlerse Türkiye’nin 2-3 milyon daha Suriyeli mültecinin akınıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

ABD savaş uçakları, Suriye’nin bazı kısımlarında İslam Devleti kuvvetlerini bombalıyor fakat Esad’ın ordusu, Halep’in içi ve çevresi de dâhil olmak üzere batıda ve kuzeyde Washington’ın müttefik olarak gördüğü bazı isyancı gruplara karşı operasyonunu yoğunlaştırıyor.

Ankara’da düzenlenen bir basın konferansında açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Şimdi koalisyonun hava saldırılarının sonucunda İD’den kalan boşluğu kim dolduruyor? Rejim.” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, “Fakat İD ve rejim arasında çok fazla bir fark yok. İkisi de acımasızca öldürüyor, özellikle de sivilleri. İkisi de elindeki her silahı kullanmaktan çekinmiyor.” dedi.

İsyancılar ve Suriye hükûmetine bağlı kuvvetler, savaştan önce Suriye’nin en kalabalık kenti olan Halep’in bazı bölümlerinin kontrolünü elinde bulunduruyor. İslam Devleti, isyancıların ikmal yollarını tehdit eden bir hamle ile Halep’in kuzeyindeki bazı yerleri rakip İslamcı gruplardan aldı.

İslam Devleti ayrıca, Halep eyaletinde başka büyük bölümlerin de kontrolünü elinde bulunduruyor.

Türkiye; hem Esad hem de İslam Devletine karşı savaşan silahlı gruplar için bir şemsiye olarak tabir edilen Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) sadık bir destekçisi. Türkiye, ABD önderliğindeki koalisyonun, operasyonunu Esad ile mücadeleyi de içerecek şekilde genişletmesini istiyor.

Çavuşoğlu, “Ilımlı muhalefetin, koalisyon tarafından desteklenen ÖSO’nun zayıflaması, Suriye’deki olumsuz durumu daha da kötüleştirir ve istikrarsızlaştırır.” dedi.

Çavuşoğlu, “Korku duyan siviller; İD, terörist örgütler ve rejimin ilerleme kaydettiği yerlerden kaçıyor. Halep’te muhtemel bir ilerleme, Türkiye sınırına sığınma talebiyle iki ila üç milyon kişinin akın etmesi demek olur.” şeklinde konuştu.

Türkiye hâlihazırda 1,5 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor ve yerlerinden olmuş siviller için sınırın Suriye tarafında güvenli bir bölge oluşturulması konusunda ABD ve müttefiklerine çağrıda bulunuyor.(İngiltere, Reuters - 18 Kasım 2014)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor