Chronos ile yanardağların patlama anı ön görülebilir mi?
Aslında burası volkanik bir patlamanın mekaniğinin ve zamanlamasının bir modelini geliştirmek için çalışan Chronos Projesi araştırmacıları için mükemmel bir çalışma sahası.
Doğanın en güçlü dışa vurumlarından biri olan volkanik patlamalar sınırları değiştiriyor, insanlık tarihini yeniden yazar. Bir patlama anında yanardağın olası davranışını bilmek ya da gelişimini ön görebilmek ise hayat kurtarır. Vesuvius volkanının kenarında, Napoli´ye yakın bir yerde Avrupa Birliği destekli Chronos Projesi araştırmacıları tam olarak bu iş için çalışıyor. Volkanların saat mekanizmasını anlamak için testler yapılıyor.
Napoli koyu, dünyanın yanardağ patlaması konusunda potansiyel olarak en tehlikeli bölgesi. Kent, Campi Flegrei (Phlegraean Sahası), Ischia Adası ve Alman yazar Goethe´nin “cennet ortasında yükselen bir cehennem dağı” olarak nitelendirdiği Vezüv Yanardağı´nın oluşturduğu bir volkanik sistemin ortasında yer alıyor.
Aslında burası volkanik bir patlamanın mekaniğinin ve zamanlamasının bir modelini geliştirmek için çalışan Chronos Projesi araştırmacıları için mükemmel bir çalışma sahası.
Çalışmalarını volkan bilimci Mauro Di Vito anlatıyor:
“Yanardağlar hakkında az bildiğimiz konuların başında iç aksamları geliyor. İç aksam, magmanın evriminin tamamlandığı, dışarı çıkmaya hazırlandığı alan… Bu bölge hakkında bilgi sahibi olmak için bir nevi tomografisini çekiyorduk, tıpkı vücudumuzda olduğu gibi x ışınları kullanıyorduk, şimdi ise taşlar üzerine çalışıyoruz.”
Avrupa Birliği Projesi´nin kalbini volkanik taşlar oluşturuyor. Volkanik patlama zamanlamasının gizemini araştıran Chonos Projesi´nde görevli bilim insanları, gelişmiş teorik modelleri ve benzersiz laboratuvar tekniklerini birleştiren yeni bir yöntem kullanıyorlar.
Kaya bilimci Diego Perugini “Taşlar suç mahallindeki deliller gibidir. Patlamanın zamanını gösteriyorlar. Chronos´un amacı, bir volkanik sistemi sakinlik durumundan, faaliyet durumuna getiren zaman çizelgesini ortaya çıkarmak” sözleriyle volkanik bir taşı incelemenin önemini anlattı.
Aktif bir yanardağın içerisinde araştırma yapmak imkansız olduğundan, araştırmacılar ilk volkanik taşları inceliyor ardındansa magmadan örnekler alıyor.
Kaya bilimci Diego Perugini kahve yapımıyla yanardağları gözlemleme stillerini benzetiyor: “Model şu şekilde işliyor: Yeraltı magma odasına sıcak magma varınca, kahve ile süt karıştırdığınızda bir fincan Cappucino´da gördüğümüze benzer bir karıştırma işlemi tetikleniyor. Süt ve kahveyi ne kadar karıştırırsanız, homojenlik o kadar yüksek olur. Bu bilgi sayesinde kayaların içinde, bu karıştırma işleminin başlangıcından ve patlamanın başlangıcından ne kadar zaman geçtiğini anlayabiliriz.”
Bu yolla Perugia Üniversitesi´nde volkanik taşları kıran eriten ve örnekler alan, dünyanın ilk magma mikseri üretildi. Her bir volkanik sistem mineral yapılanma bakımından farklı olduğundan her volkan da kendi parmak izini taşıyor.
Volkan bilimci, Daniele Morgavi: “Taşı erime noktasına getiriyoruz. Ardındansa viskometre kullanarak magmanın fiziksel özelliklerini inceliyoruz ve yüksek derecelerde viskozite yani akmazlık (ağda) oranına bakıyoruz” dedi.
Bir zamanlar katılaşmış olan karıştırılmış magma, daha sonra yeni özelliklerini bulmak için derinlemesine analiz ediliyor. Farklı aşamalardaki testlerin tekrarlanması, yapısal ve kimyasal değişikliklerin kronolojisini elde etmeyi sağlıyor. Chronos oldukça önemli bilgileri açığa çıkarıyor ve bu modelin güvenilirliğini artırıyor.”
Volkan bilimci, Daniele Morgavi önemli bir noktanın altını çiziyor: “Asıl merak uyandıran gelişme ise, karıştırma işleminin başlamasından patlamanın başlangıcına kadar geçen sürenin 20 ya da 30 dakika civarında olması. Gezegende son 200 yılda gerçekleşen volkanik patlamalar üzerine yaptığımız istatistiksel analiz, bu karıştırma işleminin vakaların yüzde 99´unda gerçekleştiğini gösteriyor.”
Volkanik patlamalar dünyanın ön görülmesi en güç doğal afetlerinin başında geliyor. Yanardağların zaman çizelgelerinin patlama öncesi sinyallerle bağlantısını çözebilmek volkanik faaliyetlerin insanlık üzerindeki potansiyel etkisini azaltmaya yardımcı olacak.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
