• BIST 100

    9983,2%0,68
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,70% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2435,48% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00

´CIA Başkanı, ABD Dışişleri Bakanı olacak´

´CIA Başkanı, ABD Dışişleri Bakanı olacak´

ABD Başkanı Donald Trump ile Dışişleri Bakanı Rex Tillerson arasındaki anlaşmazlıklarla ilgili haberlerin ardı arkası kesilmezken New York Times, Tillerson´ın yerine CIA Başkanı Mike Pompeo´nun getirilmesinin planlandığını ileri sürd?

 

New York Times (NYT), Trump yönetiminden üst düzey isimlere dayandırdığı haberinde Dışişleri´ni CIA Başkanı Mike Pompeo´nun birkaç hafta içinde devralacağını yazdı. Buna göre Trump´ın plana nihai onayı verip vermediği net olmasa da Tillerson ile ilişkilerinin bozulduğu ve Dışişleri´nde değişiklik yapmak istediği herkesin malumu. Beyaz Genel Sekreteri  John F. Kelly, değişiklik planını hazırlayıp diğer yetkililerle mütalaa etti. CIA´nın başına Arkansaslı Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton´ın gelmesi öngörüldü. Cotton, ulusal güvenlik meselelerinde Trump´ın müttefiklerinden biri.
 
´GİTME ZAMANI GELDİ MESAJI´ 

Bunların yılsonunda ya da 2018´in başında gerçekleşmesi bekleniyor. Her ne kadar bakan olarak yılsonunu göremeyebileceğinden sık sık söz etmiş olsa da Tillerson´ın planı kabul edip etmeyeceği bilinmiyor. NYT, planın basına sızdırılmasıyla Tillerson´a ´´Gitme zamanın geldi´´ mesajının verilmek isteniyor olabileceğini yazdı. Başka görevden almalar olabileceğini de belirtti.

´BU YILI BİTİRMEYE ODAKLANDIK´

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise Tillerson´ın istifa edeceğini yalanlarken ´´Şu an için kişisel bir açıklama yok. Bakan Tillerson Dışişleri´ni yönetmeye devam ediyor ve tüm kabine Başkan Trump´ın yönetiminin bu inanılmaz başarılı ilk yılını tamamlamaya odaklanmış vaziyette´´ ifadelerini kullandı.

´RUSYA İLE İLİŞKİLERİ İYİYDİ´ 

Trump´ın kabinesini kurarken eski Exxon CEO´su Tillerson´ı daha önce hiçbir federal hükümet görevi yapmamış olmasına rağmen Rusya ile yakın ilişkileri sebebiyle dışişlerine getirdiği değerlendirmeleri yapılmıştı. Tillerson, geride kalan 11 ayda, Trump´ın ani parlamalarına ve kestirip atmalarına kıyasla temkinli ve uzlaşmacı yoldan gitti, bu yüzden de sık sık ABD Başkanı ile ters düştü.

´EN KISA GÖREV YAPAN DIŞİŞLERİ BAKANI OLABİLİR´

Trump´ın tersine İran´la nükleer anlaşmanın işlediğini ve işe yaradığını savunan, Kuzey Kore ile diplomatik çözüm vurgusu yapan, Körfez krizinde Riyad´a karşı Katar´ı koruyan tavır alan Tillerson´ın bir kabine toplantısı vesilesiyle özel sohbette Trump´tan ´moron´ diye söz ettiği iddiası medyaya yansıdı. Tillerson, yılsonunda ayrılırsa, son 120 yılda başkan değişmemişken en kısa süre görev yapan dışişleri bakanı olacak. 

´SNOWDEN YAKALANIP İDAM EDİLSİN´

Eski asker ve Kongre´nin radikal, fanatik görüşleriyle tanınan bir üyesiyken CIA´nın başına getirilen Pompeo´nun ise sağlık sistemi reformu gibi CIA´yı ilgilendirmeyen konularda bile Trump´ın güvendiği bir politika danışmanına dönüştüğü belirtildi. Dolayısıyla istihbarat aleminde fazla siyasi olmakla eleştirildiği aktarıldı. Pompeo, ifşaatçı Edward Snowden için ölüm cezası talep etmesi, yabancı liderler dahil herkesin dinlenmesini istemesi, İran´a askeri saldırıyı savunması, CIA´nın işkenceye başvurmasını desteklemesi, Guantanamo´nun kapanmamasını savunması ve Müslümanlarla ilgili tartışmalı açıklamalarıyla da tanınıyor.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor