Çiftlik balıklarının bitkisel yemle beslenmesi mümkün mü?
Amaç, vejeteryan yemlerin kullanılarak denizde bulunan kaynakların korumasını sağlamak.”
Amaç, vejeteryan yemlerin kullanılarak denizde bulunan kaynakların korumasını sağlamak.”
Frederic Terrier, Deneysel Balık Çiftliği Müdürü: “Amaç balık proteini yerine kullanılabilen bitkisel bazlı proteinleri bulmak. 10 sene önce balık yemlerinde yüzde 30, 40 oranında yine balık eti kullanılırdı. Şimdi bu oran yüzde 15-20 civarına düştü. Biz de bu oranı daha da azaltmaya çalışıyoruz.”
Bu Avrupa araştırma projesi balık yemi konusunda geniş çaplı testler yapıyor. Bu yemlerde bulunan balık eti ve yağı oranı Avrupa´daki çiftliklerde en çok üretilen beş balık türü için azaltılmaya çalışılıyor. Bu türler alabalık, Atlantik somonu, çupra ve levrek. Balıkların boyu, kalitesi, üretim kapasitesi, besin değerleri çok geniş çaplı bir araştırmaya tabi tutuluyor.
Sadasivam Kaushik, ARRAINA Proje Koordinatörü: “Şimdiye kadar yaptığımız araştırmalarda balık türleri her alanda kalitelerini büyük oranda korudu ve büyümeye devam etti. Ancak bazı durumlarda yemlerdeki balık ürünü miktarını sıfıra indirdik ya da çok azalttık. İşte o zaman bazı yan etkiler gözlemledik.”
100´de yüz bitkisel yem kullanıldığı zaman INRA araştırmacıları çok farklı sonuçlar elde etmiş. Örneğin bazı balık türleri hayatta kalmış ancak büyüme oranları ve protein değerleri düşmüş. Ancak bilim insanları bu durumun da bazı çözümleri olduğunu belirtiyor.
Genevieve Corraze, Balık yemi Uzmanı, INR: “Bitkisel yemler sebebiyle balıklardaki Omega 3 yağ asitleri azalıyor. Ancak bu sorunun çözüm yöntemi zaten biliniyor. Örneğin balığı yakalamadan bir hafta ya da bir ay önce onu hayvansal yemle besliyorsunuz ve istenilen besin değerlerine yeniden ulaşıyor. Diğer bir çözüm yöntemi de genetik seçim. Çünkü bazı balık türleri bitkisel şekilde beslenseler dahi Omega 3 yağ asitlerini korumayı başarabiliyor.”
Dünyanın en büyük balık yemi üreten firmalarından biri de projeye destek oluyor. Şirket, bitkisel bazlı protein içeren balık yemlerinin sektörün vazgeçilmezi olacağına inanmış durumda. Şu anda buğday, koza yağı, mısır diğer mineral ve vitaminler balık eti ve balık yağı tanecikleriyle harmanlanıyor.
Yemlerdeki hayvansal protein oranının azaltılması mümkün olursa, sektörde bazı farklı uygulamalar da açığa çıkabilir.
Michel Autin, Deniz Ürünleri Uzmanı, Biomar: “Yemlerde sadece yüzde 2 ila yüzde 5´lik bir balık eti ya da balık yağı kullanımıyla, alabalıklar sağlıklı ve lezzetli bir şekilde üretilebiliyor. Ancak sektörde bazı alışkanlıklar da var. Balık üreticileri yemlerde belli bir miktarda balık eti ya da balık yağı kullanılırsa, kendilerini daha güvende hissedeceklerini söylüyor. Evet bu daha doğal bir yaklaşım olabilir ancak, yemlerdeki hayvansal içerik oranı giderek azalıyor.”
Şunu söylemeden geçmeyelim. Balık yemleri için üretilen proteinler artık yosun ve bazı böceklerden elde ediliyor.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
