Cihat Yaycı Azerbaycan´a yapılan saldırıda 3 ülkeyi işaret etti
Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir süredir devam eden gerilim, geçtiğimiz günlerde sınır hattında çatışmalara döndü. Konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Doç. Dr.
Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir süredir devam eden gerilim, geçtiğimiz günlerde sınır hattında çatışmalara döndü. Konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, 'Ermenistan´ın Azerbaycan´a saldırması hiç de rastlantı değildir. Çünkü destekçileri yine aynıdır. Bunlar ABD, Rusya ve Fransa' dedi.
2020´deki Azerbaycan- Ermenistan arasındaki savaş sonrası iki ülke arasında 10 Kasım 2020´de barış anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın ardından bölgede huzur sağlanırken Ermenistan´ın 12 Eylül gecesi tekrardan Azerbaycan´a saldırması ile tansiyon yükseldi.
Peki bu gerilimin perde arkasında kimler var? Hedeflenen ne? Bu soruların cevaplarını ASAM TÜRK DEGS Başkanı, Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı´ya sorduk.
'Türkiye´nin egemenlik haklarına saldırı'
Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı Yunanistan´ın ve Ermenistan´ın saldırılarının arkasında ABD, Fransa ve Rusya´nın bulunduğuna dikkat çekti. Yaycı, ´´En son Türk karasularında Yunan sahil güvenlik botları cirit atmış ve Yunan sahil güvenlikli botları Türk bağlantılı gemiye Türk karasuları içerisinde silahlı mücadelede bulunmuştur. Hem Türk egemenlik alanı içerisine girmek bambaşka bir saldırı. Hem de velev ki uluslararası sularda olsun ama bu karasularındadır ki herhangi bir gemiye silahlı saldırı kabul edilemez. Her halükarda Türkiye´nin egemenlik haklarına yapılmış bir saldırıdır' dedi.
'Türkiye´ye karşı bir koalisyon var'
Yaycı, 'Yunanistan´ın yakın zamanda karasularını arttıracağı ihtimali vardır. Türkiye´nin de buna karşılık vermesi kaçınılmazdır. Yunanistan karasularını 6 milden 7 mile çıkardığı an Mavi Vatan´ın da yüzde 13´ü Yunan karasuyu oluyor. Hangi iktidar olursa olsun kabul edemez, ettiği takdirde memleket ve tarih affetmez. Türkiye´ye karşı bir kampanya yapılmaktadır. Belli ki herkes Türkiye´ye karşı bir koalisyon halindedir' ifadelerini kullandı.
'Ermenistan´ın destekçileri aynı'
Yaycı Ermenistan´ın ve Yunanistan´ın destekçilerinin aynı olduğunun altını çizdi. Yaycı, sözlerini şöyle sürdürdü:
´´Bu sırada Ermenistan´ın Azerbaycan´a saldırması hiç de rastlantı değildir. Çünkü destekçileri yine aynıdır. Bunlar ABD, Rusya ve Fransa. Ermenistan´ın Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü´nü (KGAÖ) göreve çağırması, aynı Yunanistan´ın yaptığının bir benzerdir. ´Yavuz hırsız, ev sahibini bastırıyor.´ Hem saldırıyor hem de Rusya´nın başını çektiği KGAÖ´yü olayın içerisine çekmeye çalışıyor.
'Yunanistan´a karşı teyakkuz halinde olunmalıdır'
Ortada Şuşa Beyannamesi vardır. Bu beyannameye göre Türkiye ve Azerbaycan birbirlerine saldırıldığı an kendilerine saldırmış sayacak ve birlikte karşı koyacak. Türkiye´nin burada ne yapacağı ciddi merak konusudur. Türkiye beyanname gerekliliklerini yerine getirdiği takdirde KGÖA ile mi karşı karşıya kalacak? Türkiye´ye karşı büyük bir oyun oynanmaktadır. Batıdan Yunanistan, güneyden Irak ve Suriye ile PKK, doğuda Ermenistan ve İran´ın da hiç de dost olmadığını ve Ermenistan´ı desteklediğini unutmayalım.
Burada milli ve birlik içerisinde hareket etmemiz gerekir. Şuşa Beyannamesi´nin gerekliliklerini nasıl yerine getireceğimizi tartışmamız gerekiyor. Azerbaycan yalnız bırakmamalı ama Yunanistan´a karşı teyakkuz halinde olunmalıdır. Türkiye´nin sessizliği bunları kabul etmesi zaten Türkiye´nin zayıflaması demektir. Türkiye haklarını korurken Azerbaycan´a desteğini ihmal etmemelidir.
'Ermenistan ile ilişkiler derhal dondurulmalı'
Ermenistan´la ilişkilerinin dondurulduğunu Türkiye derhal beyan etmelidir. Ermenistan sınırında mayınların temizlenmesi büyük hatadır. Nerede mayın temizlediysek başımıza gelmeyen kalmadı. Suriye´de temizledik ,PKK saldırıları geldi. İran sınırından ise yasa dışı göçmenler geldi. KGAÖ ülkeleri ile Ermenistan, Türkiye´ye saldırı bile yapabilir. Bu saldırı Türk koridorunun açılmasına engel olmak ve Türkiye´nin Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerimizi kesmek için yapılıyor. Burada Rusya ,AB ve ABD Türk Birliği´nin oluşmasının karşısındadırlar. Bu saldırıların Türk Birliği´nin gelişmesi, büyümesi ve vücut bulması için yapılmış olması dikkatlerden kaçmamasıdır.'
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
