Tarih: 03.08.2022 08:53

Çin Dışişleri Bakanı Vang Pelosi´nin ziyaretini kınadı: Barışın en büyük yok edicisi

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Asya turu kapsamında Tayvan´a gitti. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Pelosi´nin Tayvan´ı ziyaretini kınadı. Pekin yönetimi Washington´ı bölgesel istikrarın ´en büyük yok edicisi´ olmakla suçladı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang, Pelosi´nin, Çin´in tüm uyarı ve protestoları rağmen gerçekleştirdiği ziyaretin, Çin´in egemenliğini kötü niyetle ihlal eden bilinçli bir siyasi provokasyon olduğunu savundu.

'BARIŞIN VE İSTİKRARIN EN BÜYÜK YOK EDİCİSİ'

Ziyaretin Çin halkında öfkeye yol açtığını vurgulayan Vang, '(Pelosi´nin ziyareti) Bir kez daha kanıtlıyor ki, bazı ABD´li politikacılar Çin-ABD ilişkilerinde ´sorunları yaratan´, ABD ise Tayvan Boğazı´ndaki barışın ve bölgesel istikrarın ´en büyük yok edicisi´ haline gelmiştir.' ifadesini kullandı.

Vang, 'tek Çin' ilkesinin uluslararası ilişkileri yöneten temel normu ve İkinci Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzenin ana unsurlarından biri olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

'ABD, Çin´in yeniden birleşmesini engellemeyi aklından dahi geçirmemeli. Tayvan Çin´in parçasıdır, Çin´in yeniden bütünleşmesi zamanın eğilimi ve tarihin varacağı kaçınılmaz sonuçtur. Çin, Tayvan´ın bağımsızlığını savunan güçlere ve dış müdahalelere asla ödün vermeyecektir.'

Tayvan sorunun Çin´in zayıf ve kargaşa içinde olduğu bir dönemin ürünü olduğu ve ulusal canlanmayla birlikte sona ereceğini ifade eden Vang, 'ABD, Tayvan´ın bağımsızlığını savunan güçleri ne kadar desteklerse desteklesin, çabası boşuna olacaktır. Başka ülkelerin iç işlerine karışmasının meşum kayıtlarına daha fazla sayfa eklemekten başka işe yaramayacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

/resimler/2022-8/3/0854432839888.jpg

Çin Dışişleri Bakanlığı, dün gece Pelosi´nin uçağının Tayvan´a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ziyareti kınadığını bildirmişti.

Dışileri Bakanlığı, ayrıca ABD´nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns´u bakanlığa çağırarak Washington yönetimini protesto etmişti.

Çin Savunma Bakanlığı da ada çevresinde 'bir dizi askeri tatbikat' düzenleyeceğini duyurmuştu.

NİSANDA PLANLANAN ZİYARET İPTAL EDİLMİŞTİ

82 yaşındaki Pelosi´nin nisanda Tayvan´a yapmayı planladığı ziyaret, Covid-19´a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi´nin Tayvan´ı ziyaretinin 'tek Çin' ilkesinin tanımladığı 'kırmızı çizginin aşılması' anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada´yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997´de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan´ı ziyaret etmişti.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —