Tarih: 08.08.2022 12:59

Çin, ekonomik büyüme hedefini kaçırabileceğinin sinyalini verdi

Facebook Twitter Linked-in

Çin, Kovid kısıtlamaları dünyanın en büyük ikinci ekonomisi üzerinde baskı oluşturduğundan, yıllık ekonomik büyüme hedefini kaçırabileceğinin sinyalini verdi.

Perşembe günü, iktidardaki Komünist Partinin en üst düzey politika yapma organı olan Politbüro, büyümeyi 'makul bir aralıkta' tutmayı hedeflediğini söyledi. Daha önce belirlediği %5,5´lik resmi büyüme hedefinden bahsetmedi. Çin, büyük şehirleri tam veya kısmi karantinaya alan sıfır Covid politikası izlemeye devam ediyor.

Başkan Xi Jinping başkanlığındaki 25 üyeli Politbüro, üç aylık ekonomik toplantısının ardından yaptığı açıklamada, liderlerin 'mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için çaba göstereceklerini' söyledi. Bununla birlikte, daha güçlü illeri büyüme hedeflerini tutturmak için çalışmaya çağırdı.

Analistler, ekonomistlerin daha önce Çin´in %5,5 hedefine ulaşmasının zor olacağını tahmin etmelerine rağmen, GSYİH´den bahsedilmemesinin dikkate değer olduğunu söyledi. ING Bank Çin baş ekonomisti Iris Pang, Wall Street Journal´a verdiği demeçte, '%5.5 büyüme hedefi artık Çin için bir zorunluluk değil' dedi. Ayrıca Çin´in daha büyük eyaletleri karantinadan daha fazla etkilenen bölgeleri telafi etmeye çağırdığını da eklediler. Nomura analistleri Ting Lu, Jing Wang ve Harrington Zhang bir notta, 'Pekin, nispeten iyi konumlanmış illerin bu yıl için ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak için çaba göstermesini istedi.' Dedi. 'Pekin´in, daha az elverişli koşullara sahip iller için GSYİH büyüme hedeflerinin, özellikle de Omicron varyantı ve kilitlenmelerden sert şekilde etkilenenler için daha esnek olabileceğini öne sürdüğünü düşünüyoruz.'

Bu ayın başlarında Çin , ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde keskin bir şekilde daraldığını söyledi. Şanghay´ın ana finans ve üretim merkezi de dahil olmak üzere büyük Çin şehirleri bu dönemde tamamen veya kısmen karantinaya alındı.

Çin´in bir zamanlar yükselen emlak piyasası da derin bir çöküş içinde ve ev satışları arka arkaya 11 aydır düştü. Birkaç Çinli geliştirici, nakit akışıyla ilgili endişeler nedeniyle halihazırda satılmış olan evlerin inşaatını durdurdu. Son haftalarda, bazı ev alıcıları, iş yeniden başlayana kadar ipoteklerini ödemeyi bırakmakla tehdit etti.

 

2020´de Çin, pandemi ışığında GSYİH hedeflerini rafa kaldırma konusunda alışılmadık bir karar verdi. GSYİH bir ekonominin büyüklüğünü ölçer. Genişleme veya daralmayı ölçmek, bir ekonominin ne kadar iyi veya kötü performans gösterdiğini ölçmenin en önemli yollarından biridir ve ekonomistler ve merkez bankaları tarafından yakından izlenir. Ayrıca, işletmelerin ne zaman genişleyecekleri ve daha fazla işçi istihdam edecekleri veya daha az yatırım yapacakları ve iş gücünü azaltacakları konusunda karar vermelerine yardımcı olur.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —