Tarih: 25.02.2017 10:17

Çin ile İngiltere arasında Hong Kong gerilimi

Facebook Twitter Linked-in

 

Çin, İngiltere´nin yayımladığı ´6 Aylık Hong Kong Raporu´na tepki göstererek, İngiltere´ye bu meseleye müdahil olma girişimlerini durdurması çağrısı yaptı.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, yaptığı yazılı açıklamada, İngiliz hükümetinin Hong Kong meselesine ilişkin yayınladığı rapora karşı olduklarını bildirdi.

Hong Kong´un, Çin´in ´Özel İdari Bölgesi´ olarak ´tek ülke, iki sistem´ prensibiyle yönetildiğini hatırlatan Gıng, meselenin kendi iç işleri olduğunu ve ´yabancı ülkelerin müdahale hakkı olmadığını´ ifade etti.

Pekin merkezi yönetimine yöneltilen eleştirilere tepki gösteren Gıng, İngiltere´ye  ´bu tür raporlar yayınlamaması ve Hong Kong meselesine karışmayı durdurması´ çağrısında bulundu.

İngiltere parlamentosuna sunulan raporda insan hakları ve demokrasi konularına ilişkin Pekin merkezi hükümetine eleştiriler yöneltilmişti.

20 YILDA 40 RAPOR

İngiltere, Hong Kong´un Çin´in egemenliğine geri dönmesinden bu yana geçen 20 yıllık sürede Pekin yönetiminin Hong Kong politikasını eleştiren 40 rapor yayınladı.

Hong Kong, Çin´in ´afyon savaşı´nı İngiltere´ye karşı kaybetmesinden sonra 1842´de bu ülkeye devredilmişti.

Çin, daha sonra 1 Temmuz 1898´de Hong Kong dahil bölgedeki 235 adayı İngiltere´ye kiraladı.

Hong Kong, 1898´de imzalanan 'kira sözleşmesiyle' uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kalmış ve 1997´de Çin´e geri devredilmişti.

Taraflar arasında imzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde, bölgeye 2047 yılına kadar Çin´e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak ´tek ülke, iki sistem´ politikasıyla kendi idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —