• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Çin, Rusya ile ticarette dolar yerine ruble kullanmaya başladı

Çin, Rusya ile ticarette dolar yerine ruble kullanmaya başladı

Çin Merkez Bankası, ülkenin Heilongjiang eyaletindeki Suifenhe şehrinde, ruble ve yuan ile ticaret yapılmasını öngören pilot uygulamayı başlattı. Suifenhe´de ABD doları ile ticaretin yerini artık Rus rublesi alacak.

 

Çin Para Politikası Dairesi Genel Sekreter Yardımcısı Jin Mei, cumartesi günü Suifenhe´de katıldığı bir fuar açılışında, kentte Rusya ile Çin arasındaki ikili ticaretin ruble ve yuan ile yapılmasını öngören uygulamayı başlattıklarını açıkladı.

‘UZUN VADEDE KÂR GETİRECEK´

Suifenhe Belediye Başkan Yardımcısı Wu Qinglan, programın uzun vadede kâr getireceğine inandığını belirtti.

Suifenhe kentindeki market, otel ve restoranlar dahil her yerde ruble ile işlem yapılabilecek. Ürün/hizmet etiketlerinde Çin yuanı´nın yanı sıra Rus rublesi de yer alacak. İkili ticarette dolar yerine ruble kullanılmasıyla Rusya ve Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi ile turizmin canlanması hedefleniyor.

Rusya Merkez Bankası ve Çin Halk Bankası, geçen yıl 24.5 milyar dolar değerinde 3 yıllık döviz takası anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve AB ile gergin ilişkilere sahip olan Rusya´ya Çin ile ekonomik-mali işbirliğini sağlamlaştırma kapısı açmıştı.

 



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor