Tarih: 03.08.2015 12:43

Çin-Türkiye İlişkileri

Facebook Twitter Linked-in

 

AP

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin´in Uygur azınlığına karşı tutumu ve Çin´in füze sisteminin satın alımıyla ilgili hassas müzakere dair ilgili gerilim sürerken Çin´de üst düzey yetkililerle görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping görüşmelerin önemini vurgularken bu iki konuyla ilgili herhangi bir gelişme kaydedilip edilmediği bilinmiyor.

Pekin´in merkezinde medyaya yaptığı açıklamada Şi Cinping, 'Çin-Türkiye ilişkilerinin geleceği çok parlaktır ve ilişkilerin büyük bir potansiyeli bulunmaktadır.' diye konuştu.

İlişkilerin gelişmekte olduğunu ve giderek daha tatmin edici bir hâle geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 'Bunun karşılıklı siyasi güveni ve halklarımız arasındaki dostluğu güçlendireceğine inanıyoruz.' dedi.

İki saat süren görüşmenin ardından iki liderin de katılımıyla ticaret, yatırım ve Başbakan Yardımcıları arasında diyaloğu artıracak anlaşmalara imza atıldı.

İmza töreninin ardından gazetecilere brifing veren Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cang Ming, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Türkiye´nin Çin´in egemenlik ve toprak bütünlüğüne duyduğu saygıyı vurguladığını ve 'Türkiye topraklarının Çin´in ulusal çıkar ve güvenliğine zarar verecek hiçbir şey için kullanılmasına izin vermeyeceklerini' söylediğini aktardı.

Bakan Yardımcısı, tarafların terör ve insan kaçakçılığına karşı ortak çabaları güçlendirme kararı aldıklarını söyledi ancak Çin´den ayrılarak Türkiye´ye gelen Uygurlarla ilgili sorulara doğrudan yanıt vermedi.

Cang Ming füze sistemiyle ilgili görüşmelere dair soruya, tarafların 'savunma iş birliği konusunda güçlü çıkarları olduğu ve bu alanda iş birliğini güçlendirecekleri' yanıtını verdi.

İki ülke arasındaki görüş ayrılıkları turizmin ve Çin´in Türkiye´ye ihracatının arttığı bir döneme denk geldi. Türkiye ayrıca yüksek hızlı demiryolu hattı inşa etmek için Çinli bir şirketle anlaşmış durumda. (Amerikan AP Ajansı - 29 Temmuz 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —