Çin-Türkiye Tren Yolu İşbirliği

Çin-Türkiye Tren Yolu İşbirliği

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin´i ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 29 Temmuz´da Pekin´de görüştü. Taraflar arasında, Şi´nin öncülük ettiği İpek Yolu projesinde ekonomik iş birliğinin güçlendirilmes

 

Nakanori Nagai

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin´i ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 29 Temmuz´da Pekin´de görüştü. Taraflar arasında, Şi´nin öncülük ettiği İpek Yolu projesinde ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi ve Türkiye´nin planladığı hızlı tren yolu yapımına Çinli şirketlerin katılması hususlarında anlaşma sağlanırken terörle mücadelede de iş birliği teyit edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Cumhurbaşkanlığı görevine geldikten sonra yaptığı ilk Çin ziyareti 30 Temmuz´a kadar sürecek. Avrupa ile Asya´yı bağlayan önemli bir nokta olan Türkiye, Asya Altyapı Yatırım Bankasının (AIIB) kurucu üyelerinden. Şi, görüşmelerde ticaret, yatırım ve altyapı geliştirme gibi alanlarda iş birliğinin artırılması çağrısı yaptı.

İki ülke, yüksek hızlı tren yolu konusunda 2010 yılında Çin´in fon ve teknolojisiyle hayata geçirilecek büyük çaplı bir proje hususunda anlaşmıştı ancak bu uygulanamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha Başbakan iken, 2014 yılının Temmuz ayında, tüm ülkede yaklaşık 35.000 km yüksek hızlı tren yolu yapılacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Çin ziyaretine Türk iş dünyasından yaklaşık 100 kişi eşlik etti. İki ülke, ekonomik iş birliğini ele almak üzere başbakan yardımcısı düzeyinde çalışmaların yürütülmesi hususunda anlaştı. Türkiye´de yapımı değerlendirme sürecinde olan üçüncü nükleer santralin inşasına ilişkin Türk tarafı ile Çin´in Millî Nükleer Teknoloji firması ve Amerikan Westinghouse şirketlerinin müzakerelerinin görüşmelerde ele alınması ihtimal dâhilinde.

Görüşmede ayrıca radikal örgüt İslam Devletine (İD) yönelik terörle mücadelede iş birliğini güçlendirme konusunda mutabakat sağlandı. Çin, ülke içindeki Müslümanların İD´ye katılması ve ülkeye geri döndükten sonraki hareketleri karşısında dikkatli olacak.

Görüşmede, Çin hükûmetinin Uygur Türklerine yönelik dinî politikaları üzerine Türkiye´de ardı ardına protesto gösterileri düzenlenmesinin de masaya yatırıldığı düşünülüyor.

Görüşmede ayrıca Çin´in ürettiği füze savunma sistemi ele alındı. Görüşmelerin ardından yapılan basın açıklamasında Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilileri “Bu alanda iş birliğinin daha da artırılacağını” belirtti. ABD ve NATO, Türkiye´nin Çin´den füze savunma sistemi almasına karşı çıkıyor. (Japonya, Nihon Keizai Shimbun - 30 Temmuz 2015)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading